Betiltanák a mérgezett szenteltvizet

A BBC értesülései szerint a brit muszlimoknak titokban eladott szenteltvíz, a Zam Zam Water, mérgező. Az Iránból származó szent ital a vizsgálatok alapján veszélyes mennyiségű arzént tartalmaz - ez pedig nehéz helyzet elé állítja a brit hatóságokat, hiszen az (egyébként feketepiacon kapható) italt a helyi muszlimok szentként tisztelik.

„Az emberek nehezen fogadják el, hogy ez a víz mérgező lehet” - nyilatkozta egy egészségügyi szakértő a BBC-nek, ám egy dolog biztos: a szaúdi és a brit hatóságoknak lépniük kell az ügyben. A BBC vádjait a kútért felelős szervezet, a Saudi Geological Survey tagadta, ám kiderült: a brit médium munkatársai nem csak az illegálisan beszerzett vizet vizsgáltatták be, de közvetlenül a helyszínről is hozattak mintákat. 

 

A Zamzam kút az iszlám egyik legszentebb helye, az innen származó víz évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a mekkai zarándoklatokban. Bár az idelátogatók kis mennyiségben elvihetik a szent italt, a tömeges exportja illegális. Ettől függetlenül a Zamzam név jó marketingértékkel bír nem csak a feketepiacon: az elmúlt években például iráni Zam Zam kóla például az arab világ alternatívájává vált a Coca Cola és a Pepsi termékeivel szemben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr132890017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása