Élelmiszer szektor I. rész

Marketing stratégiák gazdasági válság idején
 
Mint minden szektort, az élelmiszertermékek piacát is megviseli a gazdasági válság, így a márkáknak két alapvető marketingcélt kell szem előtt tartaniuk: a fogyasztók megtartását és a költségek csökkentését. Persze a jelenlegi helyzet is tartogathat számos lehetőséget, melyeket jól felismerve és kihasználva, a megfelelő kommunikációval akár javára is válhat egy márkának.
A lehetőségek kiaknázásához ismernünk kell a vásárlóink helyzetét, gondolkodását és motivációit. A nemzetközi felmérések szerint a fogyasztók háromféle módon reagálnak a válságra. Egyesek máris csökkentik a fogyasztásukat, mások viszont ezt nem is tervezik – folytatják az eddig megszokott életüket. A harmadik csoport tagjai pedig későbbre halasztják a megszorításokat.
A kommunikációs eszközök választásában alkalmazni kell a fókuszálást és a költségek csökkentését, amire a jelenleg felvirágozóban lévő ambient, online és btl eszközök tökéletesen megfelelnek. (Persze ebben a szektorban ritkán lehetséges az ATL eszközöket teljesen kihagyni, viszont rövidebb szakaszokkal, és hatékonyabb kreatívval érdemesebb kommunikálni.
A Nielsen adatai szerint három fő preferencia határozza az élelmiszerek vásárlását: az élvezetek, a kényelem és a természetes alapanyagok kedveltsége. Ezeken kívül meg kell említeni a megbízhatóságot is, hiszen a változó gazdaságban egy megbízható élelmiszergyártó/beszállító sokkal pozitívabb attitűdöt vált ki az emberekből.
A következő napokban sorra vesszük ezt a 3+1 irányt, és megfelelő példákkal alátámasztva megmutatjuk a bennük lévő lehetőségeket.
Élvezetek
Az FMCG termékek (napi cikkek, élelmiszerek) esetében talán a legjobban bevált módszer, ha megmutatjuk, milyen hatalmas élvezetet nyújt a termék annak a szerencsés vásárlónak, aki hajlandó érte pénzt áldozni. Minél élvezetesebb maga a reklám, annál nagyobb az esély, hogy a fogyasztó a terméket is élvezetesnek fogja gondolni.
A külföldön hatalmas népszerűségnek örvendő Doritos chips megmutatta a mámoros pillanatot, amit e kényeztető termék nyújt a vásárlónak. Az Amerikai Szépség című film egyik kulcsjelenetének újraértelmezésével megalkották a tökéletes mexikói szépséget. (Bár, őszintén szólva, nekünk ettől nem jött meg a kedvünk, de hát ízlések és pofonok, mint tudjuk…)

Ha már az erotika határát súroljuk, érdemes megemlíteni a tejtermékeket forgalmazó Friesche Vlag reklámfilmjét, mely annyira szokatlanul provokatív és figyelemfelkeltő, hogy szinte már az NSFW kategóriába sorolható.

Az idehaza egyre divatosabb stand up comedy külföldön számos kampányban kapott már főszerepet. Nem kivétel ez alól az Orbit rágó egyperces spotja sem, melyben egy szimpatikus úriember löki a szöveget a közönségének. Jópofa, szórakoztató, egyszóval élvezetes.

Egy egyszerű printhirdetés is lehet roppant blikfangos. A Ferrero Roche által készített vizuálok tökéletesen visszaadják az élményt, ami egy tradicionális olasz csokoládétó elvárható: az ízek művészete.
Nagyon ötletdús a salátákat és önteteket forgalmazó Florette kampánya, melyben olyan „kivénhedt húsokat” látunk, akik a feledés homályába vesztek az ízletes zöldségek miatt.
 Muszáj megemlítenünk az élvezetek karmesterének számon tartott Kit Kat-et, melynek kommunikációjában már régóta központi szerepet kap a kikapcsolódás és mindennapi problémák elől való elmenekülés. A márka legújabb termékinnovációja a Kit Kat Mini, amely a nevéből is adódóan, apróbb szünetre buzdít. A praktikus kreatív ötlet először az agyunkat mozgatja meg, és eközben automatikusan nyúlunk a csoki után.
Mini csoki ügyben a konkurencia sem marad adós.  Íme a Snickers Mini printje, amelynek hasonló a koncepciója, mégis képes új élményt nyújtani.
A kifejezetten gyerekeknek készült Arcor rágót egy szokatlan és figyelemfelkeltő installációval népszerűsítik a gyerekeknek szóló magazinokban. A kis lurkók onnantól kezdve biztosan ilyen luft szeretnének fújni…
A Long’s mustár ennél egy fokkal bonyolultabb ötlettel lepte meg az olvasókat, amikor egy kihúzható kis fülecskét –tele különböző ételekkel – helyezett el hirdetése aljára. Ahogy húzzuk a fülecskét, egyre kevesebb mustár marad a termékben.
Úgy tűnik, hogy a különböző szószoknak és mártásoknak hálás dolog reklámot készíteni, hiszen a külföldi felhozatalban rengeteg ötletes és merész alkotás születik. Itt van például a Tabasco által megálmodott és megépített tűzoltó-busz, aminek már a látványa is akkora élvezet, mint egy jó csípős Bloody Mary vagy chili.
Mindenki készüljön fel élete leghátborzongatóbb chips automatájára, melyet a dél-afrikai Simba készíttetett. Ha a gyanútlan járókelők elhaladtak az automata mellett egy suttogó kislány hangját hallhattak, aki arra kérte őket, hogy menjenek közelebb. Miután bedobták a pénzt és kiválasztották a terméket, az automata ablaka párás lett, majd megjelent rajta egy felirat: „Köszi”.  Bár ez a kis móka kétség kívül nem olcsó mulatság, mégis sikeresnek bizonyult, hiszen 3 az 1 arányban a Ghost Pops-ot választották a vásárlók.
Élvezetes ambient trükkel rukkoltak elő a Coca-Cola háza táján, amikor időt és energiát nem kímélve, kitaláltak egy térhatású, mosdókban kihelyezett hirdetést. Az ötlet lényege, hogy a tükörrel szembeni falon kihelyezett poszter és a tükrön lévő kólás doboz matricája olyan térhatást kelt, mintha a termék mozogna.
Gondolhatnánk, hogy az olyan alapvető élelmiszerek esetében, mint például a kenyér, vaj, sajt, vagy tészta a kreativitás és az eredetiség nem létfontosságú. Pedig vannak érdekes és figyelemfelkeltő ötletek, amelyekkel sokkal jobb eredményt lehet elérni, mint egy átlagos, biztonsági reklámmal.
Tökéletes példa erre a Floralp vaj kreatív billboardja, mely eszünkbe juttatja, milyen jó is volt kiskorunkban kienni a vajas kenyér puha belsejét –abszolút az élvezetre megy rá. Bár az üzenet elég gyermekded, mégis eltalálja azt az érzést, amit felidézve könnyen a termék felé nyúlhatunk a boltban.
 

 

A Cadbury Cream Egg termékének köszönhetően, mostantól egy új élmény várhat ránk a buszmegállókban. Az édességgyártó ambient akciójában ugyanis érintőképernyős CLP-ket helyezett ki a megállókba, melyeken egy interaktív játékkal lehet játszani. A játék lényege roppant egyszerű: pukkants ki annyi csokitojást 20 másodperc alatt, amennyit csak bírsz!

 
Úgy tűnik, a FMCG szektor kommunikációjában is megjelennek a vírusfilmek, mint a korszerű kommunikáció gyöngyszemei.  Kezdetnek itt van egy Mountain Dew viral, ami magában hordozza ennek a kategóriának a motívumait: kézikamerás, amatőrnek tűnő felvétel, fiatalok ökörködnek, meglepő fordulat. Bár a vége még nem az igazi, mégis új lehetőség egy reklámra nem igazán célcsoport elérésére.
 

Az alapműveltségnek számító Mentos+Light Cola képlet kifigurázását használja a Carlsberg, hogy megmutassa, ebbe a sörbe nem illik semmilyen édes hozzávaló. FIGYELEM!! Az elején teljesen átlagosnak induló filmecske brutálisan végződik, így a videó megtekintését csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk!

A sokkoló és meglepő jelzők az alant lévő Snickers vírusfilmre is igazak, bár kissé más vonatkozásban. Egy teljesen átlagos angol srác leplezi le nem mindennapi hobbiját. Nagyon funny, és közben legalább tízszer elhangzik a márka neve is, biztosak vagyunk benne, hogy a vírusfilm remek feeding (beetető) eszköznek bizonyult a klasszikus kommunikáció mellé.

 Ami pedig a gerilla akciókat illeti, ebben a kategóriában is született jó pár élvezetes alkotás, amelyek garantáltan megmosolyogtatják az utca emberét. Itt van például a közkedvelt Hubba Bubba akciója, melyben más márkák reklámjait turbózták fel nagyméretű lufikkal, ezzel is utalva a márka fő USP-jére.

Hasonló módon működik a Kit Kat alapüzenetére hajazó Time Out gerillaakciója, melyben két álmárka kültéri reklámjait szabadítja meg a főszereplőktől. Az üzenet maradéktalanul átjön: élvezd az életet, kapcsolódj ki.

Hogy mindig az egyszerű ötlet a legzseniálisabb, arra jó példa a Cannes-ban is díjazott Pringles banner kampánya, amely nem villog flash őrületekkel, nem játszik le komplett mozit, az ember mégis több százszor is rákattint, ráadásul teljesen önkéntes alapon. Hogy miért? Kattints egyet és kiderül!  

A korábban már említett Ghost Pops is egy roppant szokatlan bannert készített, a külföldön népszerű Thunda közösségi site-on. Akinek be van kapcsolva a hangszórója, az még nagyobb ijedtségben fog részesülni…

A Minute Maid gyümölcsleveket forgalmazó Coca-Cola még ennél is szórakoztatóbb bannert készített, melyben akkor is interakcióba lépünk a hirdetéssel, ha nem is akarunk. A scrollbar lehúzásával ugyanis mi magunk facsarhatjuk ki a narancsot, és ezzel még nincs vége.

Az Adrenalin kedvenc témája a szórakoztató web oldalak közkinccsé tétele. Ennek jegyében mutatjuk be a Cadbury által létrehozott virtuális tejgyárat. Tervezhetünk saját tejeskocsit, sétálhatunk a bocik zöldellő mezején, érdekes videókat és zenéket nézhetünk, ezen kívül még egy papagájt is boldoggá tehetünk a megfelelően összekotyvasztott csokinkkal.

Azoknak, akik full élvezetre vágynak, a Mentos létrehozott egy interaktív videót, amin egy szexi nőt, illetve egy sármos férfit – kinek, ki a zsánere – kell boldoggá tenni. A teljes élményhez szükség van egy webkamerára is. (Megtekintés után tegyétek tisztába a monitort.)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr622684680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.07.09. 22:45:58

Te Adri itten ezek között a reklámok között elé sok a szakállas ami még jóval a válság előtt keletkezett... ;o))

Lehet érdemes egy kicsit a számok tükrében alakítani a cégeknek a marketingstartégiájukat.... ami persze baromság hiszen mi alapján alakítanák :D

Érdemes-e brandmenedzserként felmondanunk, mielőtt leépítenek, mert a kategória nem termeli ki a béred?

Nézzük a hagyományos Kotlerpapa féle mainstream mentén:

Termékpiac fogyasztói szokások változása a válságban:
Bár Amerikában válság és a pénzügyi gondok a fogyasztóknál drámai változásokat okoztak a vásárlási és étkezési szokásokban szerencsére mi fellélegezhetünk mert a Nielsen szerint 2009 első negyedévében (az előző negyedévhez képest) pár százalékkal esett vissza az élelmiszerfogyasztásunk. Hogy mi lesz a mostani Áfamumus hatása természetesen még nem lehet megjósolni de ez a szám külön érdekes, hiszen azért sok gyártó emelte az árat suttyomban az euro ingadozás miatt.
Vannaak olyan szegmensek amelyek a válság ellenére is növekednek, pl, energiaitalok (talán a több pénz reményében pörögnek jobban az emberek?) vagy a sör... Who knows?


mélyebb elemzések természetesen a Nielsen honlapján.

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.07.09. 22:53:37

Folytassuk azzal hogy hel vesszük ezeket a Fast Movingokat?

2009 első negyedévében azért okosodtunk és kerüljük a plázás hiperes élményszerű bevásárlásokat, ezzel együtt az impulz vásárlásokat, preferálást kapnak a tematikus boltok és a kisebb boltok a GFK szerint a tervezett lista alápján vásárlással együtt (hát ez rossz hír a POP anyagoknak de talán a márkakiválasztásnál a POS anyag segíthet dönteni a kétkedőknek)

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.07.09. 22:59:24

az árat nem boncolgatnám különösebben ami érdekes, hogy az emeberek hajlamosabbak lettek helyettesíteni a kevésbé loyális márkáikat private label termékekkel.

És hogy érdemes-e nagybetűs ÁRkommunikásciós szórólappal teleszórni a postaládákat? válaszom: hazánkban a boltválasztás legfontosabb szempontja továbbra is a minőség (!!!), vagyis, hogy az áruk frissek és jó minőségűek legyenek, míg az árszínvonal 2003 óta folyamatosan csak a második helyen áll.
A válaszom persze pERSZE mert mindenki ezt csinálja :DD

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.07.09. 23:10:45

na és hát amiből élünk:
Reklámpiac alakulása 2009 első negyedéve TNS adatok:

Húhhh felélegezhetünk ha élelmiszerszektorban dolgozunk itt ugyanis 8%-kal többet költhettek a menedzserek hirdetésre mint a tavalyi év u.e időszakában. A bűvös szám...áhh le sem merem írni 17 491 238 000 Ft a teljes FMCG szektorban. A TV FMCG költése csak 1 %-kal csökkent , jól láttad ettől nem tágítanak.
...de a szegény outdoor (10%,) a folyóiratok (13 %), a napilapok 9 százalékkal kevesebb zs-t kaptak a reklámtortából mint egy évvel korábban

Amerikában a reklámköltésekből drasztikusan az on-line csökkent. 2002 !!! óta nem volt ennyire alcsony az előző évhez képesti növekedés (4,6%) brrrr

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2009.07.09. 23:21:26

természetesen a kommentjeimet kiegészítésnek szántam, nem okoskodásnak :DDD várjuk a 2.részt :)
süti beállítások módosítása