Gonosz a Google?

Google: a főnév, amelyből az évek során ige vált. A világ kedvenc keresője, amelynek mottója: „Ne légy gonosz”. De vajon tényleg így is gondolja?
 
Erre a kérdésre adhat választ az alant látható érdekes, ám valahol félelmetes videó, amely a tipográfiai és grafikai élmények mellett hasznos információkkal szolgál a keresőóriást illetően. Kiderült, hogy a Guglin naponta 1 milliárd keresést hajtanak végre, melyet 450 000 szerver tesz lehetővé. De a márka sokkal több, mint pusztán egy kereső és párezer szerver, mindenben benne van a keze. Az elmúlt 9 évben 30 céget vett meg és 187 terméket csatolt magához. A tavalyi évben olyan új területekre lépett be, mint szoftveripar, gyógyszer biznisz, egészségügy, megújuló energiaforrás fejlesztés és még egyéb – nagyközönség számára is ismeretlen – terület.
 
Íme, néhány dolog, melyeket a Google birtokolni akar: a telefonod, az emailed, a számítógéped és az egész digitális életed. Bármit is csinálj a neten, a Google tudni akar róla. Most már magát a netet szolgáltató vezetékeket és az azt működtető áramot is birtokolni szeretné. Természetesen a szórakoztatásodat és a híreket is ő akarja irányítani. Meg szeretné építeni a világ legnagyobb könyvtárát – amely miatt most éppen a kiadók és írók perlik – és tudni akarja, hogy mi hol van, legyen szó a kertedről, a Földről vagy a Marsról.
 
A Google követ és mindent elraktároz, amit a neten csinálsz vagy nézel – 18 hónapra visszamenőleg. Az új területeinek köszönhetően most már az egészségügyi adataidhoz és a DNS-edhez is hozzáfér. Persze a barátságaidat is nyomon követi a Buzz-al, amely miatt egy másik eljárást is indítottak ellene. (És nem ez az első alkalom, hogy a személyiségi jogok miatt került bajba.)
 
De vajon miért akar ennyi mindent megtudni rólunk? A válasz egyszerű: azért mert a reklámból él. Ha tudja, hogy ki vagy, hol vagy és mit csinálsz, pontosabban tud reklámokkal bombázni és személyre szabottabban megszólítani. Szóval ha ebből a szemszögből nézzük, akkor a Google egyszerűen profi, és tökéletesen csinálja azt, amit csinál. Nincs itt szó gonoszságról. Ti hogy gondoljátok?

Az elgondolkodtató videó mellett egy látványos statisztikát is megnézhettek, amelyből további érdekes infók derülnek ki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr922685128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása