„Vágd ki a csiklóját, és tökéletes lesz”

„Kadi egy fiatal lány, aki Párizsban született és nőtt fel. Egy korban hozzá illő fiúval jár, akihez feleségül akar menni. Azt mondja neki, hogy muszlim vallása miatt akarja a nászéjszakáig megőrizni szüzességét, azonban csak nem meri bevallani: nemi szerveit ötéves korában megcsonkították. Az afrikai Maliból származó szülei elvitték őt egykori hazájukba, hogy elvégezzék rajta az ott hagyományosnak számító beavatkozást. A vérveszteség miatt Kadi majdnem belehalt az érzéstelenítés nélkül végrehajtott csonkításba, melynek során egy idős asszony egy életlen pengével levágta szeméremajkait, majd összevarrta, csupán egy kis rést hagyva a vizelet és később a menstruációs vér számára. A lány nem is igazán tudta, mi történt vele, amíg sok évvel később nem olvasott róla az interneten.” – írta a Népszabadság még 2008-ban.
 
Ez a jelenség nem egyedüli, sőt. A becslések szerint körülbelül 100-140 millió nő él a világban, aki átesett ezen a kegyetlen rítuson, melyet női nemi szerv csonkításnak hívnak (angol megfelelője az FGM, Female Genital Mutilation).  A nők effajta bántalmazása – mert bárhogy is nézzük, erről van szó – az UNICEF 2005-ös adatai szerint Egyiptomban, Szudánban, Etiópiában és Maliban a legelterjedtebb, ahol a nők 80-97 százaléka esett áldozatul az FMG-nek.
 
Ráadásul ezt a mélyen gyökerező tradíciót magukkal viszik azok is, akik kivándorolnak hazájukból. Így eshet meg az, hogy a "civilizált" szülők Afrikába küldik kislányaikat a nagymamákhoz, akik kint minden gond nélkül elvégezhetik ezt a beavatkozást. Az afrikai születésű szupermodell, Waris Dirie is átesett kiskorában a csonkításon, de sikerült elszöknie Európába, és azóta küzd e szörnyűség ellen. Waris kutatásai szerint az Európai Unió területén félmillióra tehető azoknak a nőknek és lányoknak a száma, akiket megcsonkítottak, vagy fennáll a veszélye, hogy ez hamarosan megtörténik velük.
 
Ezért született meg az alant lévő társadalmi célú reklámfilm is, melyben kegyetlen cinizmussal mutat fricskát a szertartást végző őrülteknek, akik szerint egy nő akkor lesz tökéletes, ha kivágják a szeméremajkait. A film egy weblapra kalauzol, ahol további infókat és videókat nézhetünk, illetve csatlakozhatunk az FMG ellenes mozgalomhoz (akár Facebook-on is).
 
Bár a reklám valószínűleg nem fog véget vetni ennek a borzalomnak, arra talán mégis jó volt, hogy felhívja arra az emberek figyelmet, hogy nem csak a harmadik világban élő lányokkal történhet meg ilyesmi.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr432685100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása