Józanul is az utcára pisilsz?

Az alkohol különleges anyag, mely régóta jelen van az emberiség poharában. Az ősi sumérok a Földközi-tenger medencéjében 6000 évvel ezelőtt már csináltak sört árpából, de az ókori Egyiptomból származó leletek között is találtak alkoholkészítésre használt tárgyakat.
 
E különleges nedű fogyasztása okozhat élvezetet, de ugyanakkor sok-sok szenvedést is, mivel az egészségromboló hatása mellett, olyan dolgokra is késztethet, melyeket józanul nem tennénk meg. Az alkohol okozta halálesetek és balesetek száma több mint a kétszeresére nőtt az elmúlt 15 évben, és ezek az adatok még nem is tartalmazzák az ittas vezetés miatt történt halálos tragédiákat. 
 
Mi magyarok rendkívül nagy alkoholfogyasztók vagyunk, de Nagy Britanniában még nálunk is súlyosabb a helyzet. Az úgynevezett „alcopops” generáció egy olyan életstílust követ, melyben a rendszeres éjszakai tivornyák és lerészegedések mindennaposakká váltak. Isznak, törnek, zúznak, kiabálnak, isznak, utcára vizelnek, verekednek – és mindezt lelkiismeret-furdalás nélkül. (Tisztelet a kívételnek.)
 
Az Egyesült Királyság egyik állami szervezete, a Home Office éppen ezért indított útjára egy TCR kampányt, melyben megpróbálják szembesíteni a fiatalokat ezzel a szélsőséges viselkedéssel és helyette inkább mértéktartásra ösztönözni őket. A „Know your limits” nevű microsite, a két reklámfilm (1.-2.) és a tucatnyi vírusvideó mind azt a célt szolgálja, hogy józanul gondoljanak bele, milyenek részegen. Bár a kreatív ötlet nem újkeletű, mégis átlépi azt a kiber-küszöböt, melyen az emberek vállat vonva tovább kattintanak.
 
Hiszen tényleg elgondolkoztató, hogy míg józanul nem merünk nő-, bőrszín- és faji hovatartozás ellenes nótákat skandálni, utcán vizelni, bevásárlókocsit lopni, idegenekkel verekedni és szétrókázni a környéket, addig bebaszcsizva már nyugodtan átengedjük magunkat eme kínos örömöknek. Erről szól az egyik vírusvideó, melyen egy srác arra kéri a fiatal járókelőket, hogy tegyenek meg ilyen ittas dolgokat. Az eredmény nem meglepő, senki sem megy bele a szimulációba. „Ha józanul nem teszed….” – szól a végén az üzenet, mely végigkíséri az egész kampányt.
 
Ellentétben sok hasonló kampánnyal, a jelenlegi próbálkozás nem pusztán arra megy rá, hogy „neigyá”, azt jól van. A microsite-on találhatunk olyan hasznos kis tippeket, melyek nem tűnnek világmegváltónak, de mégis segíthetnek a mértéktartásban. Pl.: Egyél, mielőtt elmész bulizni. Próbálj meg egy pohár limitet megadni a buli előtt, ami fölé már nem mész. Ne menj bele minden rövid-körbe. Stb.
 
Úgy gondolom, hogy minden elismerést megérdemel az angliai VCCP ügynökség, hiszen egy jó ügyért küzdenek, ráadásul ötletesen, figyelemfelkeltően és nem utolsósorban józanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr972684671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Omyg 2009.06.12. 13:27:47

Jó kis post és jó a kampány is. Ma este lehet, hogy 1-2 sörrel kevesebbet iszom. :)

alib 2011.08.02. 13:55:24

Tegnap du. láttam a Blahán egy gyereket aki az utcára vizelt - és józan volt. :)
süti beállítások módosítása