2012, a Twitter választások éve

A múlt hét a nemzetközi sajtóban, így az elektromos médiában is egyértelműen az amerikai választásokról szólt, mi több, a Forbes magazin egyenesen így ír róla: "2012: az első digitális választás". Elemzésében taglalja, hogy mi minden változott 2008 óta, amikor Obama elnök kampányában (mondhatni kísérleti jelleggel) az elektromos médiumok adta lehetőségeket is kihasználta. Egyértelmű, hogy az internetes média mára a politikai kampányok megkerülhetetlen és szerves részévé vállt.

twitter.jpg

A Digital Trendsen többek között bemutatták azt a YouTube csatornát, ahol bárki közzé tehette választásokkal kapcsolatos videóját, ha elküldték a megadott Twitter felhasználónak vagy annnak címében szerepelt a #YouTubePolitics előtag. A csatornához többek között csatlakozott a The New York Times és az ABC News mellet az Aljazeera is, eddig több, mint 11 millió letöltést értek el.

A politikai semlegességéről híres Technorati is külön csatornát alakított ki bloggereinek, természetesen párthovatartozástól, politikai nézetektől függetlenül.

A Cnet elemzésében tovább mennek: míg 2012 a szociális médiáról szólt, a választásokon bemutatott megoldások egyediek, az elemző szerint ez nem lesz mindig így, a választások teljesen on-line fognak zajlani, ahogy a kampányok is. A közösségi média szerepe azonban most megkérdőjelezhetetlen volt: a választókat döntően befolyásolta, hogy ismerőseik kire szavaztak, sőt, adott esetben meggyőzték egymást arról, hogy el kell menni a szavazásra.

A Mashable oldalon bőven csemegézhetünk a választásokkal kapcsolatos adatokból: megtudhatjuk, ki mennyit költött online hirdetésekre, a választásokat mely fontosabb online felületeken lehetett élőben követni, a választás estéjén megdöntött internetes rekordokról (Az utolsó televíziós vitája kapcsán percenként (!) 327 452 (!) Tweet keletkezett, Obama elnök bejegyzését fél óra alatt százezren retweetelték.
Kevésbé hasznos, ám bájos adalék: megtudhatjuk azt is, Amerikában választások idején azzal fenyegetőznek a honpolgárok, hogy kivándorolnak Kanadába.

Ha már a mémeknél tartunk, rövid áttekintésünk darabja egy mémgyűjteménynek álcázott elemzés a Know Your Meme jóvoltából: az oldal a választási kampány-kreatívokat, üzeneteket veszi sorra, bemutatva az abból keletkezett mémeket is. Jó szórakozást!

Tweet_Obama.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr994906874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása