Greenpeace vs. Facebook

Egyre csak növekszik azoknak a száma, akik a Greenpeace év elején indított Facebook-ellenes kampányához csatlakoztak. Az „unlike coal” szlogennel futó kampány különlegessége, hogy a toborzást a közösségi háló felületein teszi, ahol az akcióhoz már több mint 600 ezer felhasználó csatlakozott.
 
A Facebook tavaly novemberben adott ki elsőként sajtóközleményt arról, hogy a megnövekvő felhasználói igények kielégítésére szerverközpontot kíván létesíteni az Egyesült Államokban, Oregon államban. Talán nem is gondolták, hogy ezzel a Greenpeace célkeresztjébe kerülhetnek. A konfliktust az okozta, hogy a Greenpeace szerint a Facebook nem járt el elég körültekintően a stratégiai tervezés során, és egy széntüzelésű erőműből tervezi fedezni a szerverpark energiaigényét. – írja az aeco.hu
 
A feszültséget tovább fokozta, hogy a Facebook a rohamosan növekvő felhasználói igények miatt kétszer akkora szerverközpontot építene, mint azt eredetileg tervezték. A Greenpeace szerint ez nyilvánvalóan dupla akkora környezeti terhelést jelent, aminek hatására még intenzívebb kampányba kezdtek. Így született meg az alant látható videó is, amelyben nem csak Mark Zuckerberet, de az egész Facebook működését is erősen bírálják.

 

A Greenpeace által írt nyílt levélben Kumi Naidoo szóvivő azt kérdezte a fiatal milliárdostól, hogy miért nem figyel a Facebook a saját felhasználói véleményére. A cég PR vezetője erre reagálva azt mondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre. Ezért választottak például olyan földrajzi elhelyezkedést, melynek köszönhetően kevesebb energiát kell fordítaniuk a központ hűtésére – ez igényli ugyanis a hasonló létesítmények energia felhasználásának felét.
 
Elmondta azt is, hogy a tervezett központ hatékonysági mutatója 1,15 lesz, ami messze jobb energiahatékonyságot jelent az iparági átlagnál, és a hatékonyságban vezető Google jelenlegi energiahatékonysági értékeinél (1,17) is jobb valamivel. Beismerte viszont, hogy a kritizált erőmű valóban 58%-ban kőszénből állít elő villamosenergiát, ami magasabb az amerikai nemzeti átlagnál, de védekezésül elmondta, hogy nekik, mint felhasználóknak nem áll módjukban az energiaszolgáltató működését, és ezáltal a felhasznált energia összetételét befolyásolni. – áll az aeco.hu cikkében.
 
Ti mit gondoltok a kampányról? Szerintetek jogos a Greenpeace felháborodása?

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr192685304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása