10 érdekes tény a Facebook-ról

1. A régi Facebook fejlécen Al Pacino szerepelt 
 
A 2007-es dizájnváltásig egy bináris kódokból kirajzolt arc volt látható az oldalon, melyről csak mostanában derült ki, hogy igazából Al Pacino.  David Kirkpatrick legújabb könyvében, melynek neve The Facebook Effect elárulta, hogy a fotót Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának egyik photoshoppos barátja készítette.
 
2. A korai szakaszban a Facebook fájlmegosztókén is funkcionált 
 
Bár nem szerepel a hivatalos idővonalon, a Facebook-nak korábban egy peer-to-peer, pontosabban friend-to-friend alapú fájlmegosztó funkciója is volt, melyet Wirehog-nak hívtak. A Zuckberg által megálmodott szolgáltatás 2004-ben indult és elvileg teljesen integrálódott volna a FB-ba, de a szerzőjogi problémák miatt 2006-ban végül leállították.
 
3. Kezdetben csak egyetemisták használhatták a Facebook-ot 
 
A Facebook-ot eredetileg amerikai egyetemek diákjainak szánták – hiszen Mark és a többi alapító is a Harvard egyik kollégiumi szobájából indították. A diákok a ".edu"email címükkel regisztrálhattak. 2006 májusában azonban szabad utat nyitottak a ".com" és a ".org" címet használó vállalatok számára is, melyek közt ott volt az Apple, a Microsoft, az Intel, az EA, a Pepsi és az Amazon is.  Végül csak 2006 szeptemberében vált mindenki számára – sulitól vagy munkahelytől függetlenül – lehetővé, hogy csatlakozzon a közösségi hálózathoz.
 
4. Húsvéti tojások a Facebook-on 
 
A húsvéti tojásnak, angolul "easter egg"-nek nevezzük az olyan üzeneteket, grafikákat, hanghatásokat vagy egy program viselkedésének szokatlan változását, melyeket viccként helyeztek el a készítők az oldalon. A Facebook-on már régebben is volt belőle. Akkor az egér bal gombjának nyomva tartásával fedhettünk fel érdekes szövegeket az ismerőseink adatlapján.
 
Aztán ott van a Konami Kód, amivel a mai napig érdekes fényhatásokat varázsolhatunk az oldalunkra. (Lépj be az oldalra: fel, fel, le, le, balra, jobbra, balra, jobbra, B, A, enter) És végül itt van a "Chris Putnam" trükk, ami a chatben eredményez egy jópofa húsvéti tojást. (írd be a chatbe, hogy :putnam: és nyomj entert.)
 
5. A "poke" kifejezés sosem lett tisztázva 
 
Bár a Facebook a súgóközpontban elmagyarázza a pókolás működését, arra nem tér ki, hogy valójában mit is jelent. A leggyakrabban "bökésnek" fordítják (nálunk is), de sokan a flörtölés egy formájával is azonosítják. Zickerbergtől egyszer megkérdezték, amire ezt válaszolta: „Úgy gondoltuk, hogy vicces lenne egy olyan funkció, aminek lényegében nincs semmi értelme. Úgyhogy mindenki azt gondol bele, amit akar. Mi nem tudunk választ adni rá.”
 
6. Egy átlagos Facebook felhasználónak 130 barátja van 
 
Neked mennyi barátod van? Egy átlagos felhasználónak 130 – áll a hivatalos sajtószobában, ahol többek közt az is kiderül, hogy az emberek 500 milliárd percet töltenek egy hónap alatt a Facebook-on. (Már az 500 milliós felhasználói statisztika is fent van.) Érdemes egy pillantást vetni a többi adatra is!
 
7. Étlap alkalmazás a Facebook munkatársak számára 
 
Akárcsak a Google-nél, a Facebook alkalmazottaknak is ingyen ebéd és uzsonna jár, melyet a Facebook Culinary Team készít. Ha egy munkatárs meg szeretné nézni, hogy aznap mi lesz a menü, csupán el kell indítani az "Ebédidő" nevű alkalmazást, melyben máris kedvére böngészhet a heti csemegék között. Logikus.
 
8. Mark Zuckerberg lódít az iskolai végzettségét illetően 
 
Ahogy azt a facebook.com/zuck oldalon láthatjátok, Zuckerberg "Harvard öregdiáknak" titulálja magát. De ez nem igaz, hiszen otthagyta a sulit, hogy a Facebook-ra tudjon koncentrálni és belevágjon a vállalkozásába. Mikor egy riporter rákérdezett erre Zuckerbergnél, azt mondta: „Ez így igaz. De sajnos nincs megfelelő opció az oldalon, hogy a kiesett diákok jelölni tudják magukat.” (Pedig ha valakinek, neki meg lenne rá a hatalma, hogy csináljon egyet.)
 
9. Kaliforniában minden második ember fent van a Facebook-on
 
A Facebakers adatai szerint Kalifornia a legnagyobb Facebook-os állam az USA-ban. Több mint 15,5 millió regisztrálóval az ott lakók 41%-a jelen van a közösségi oldalon, ami szinte az állam fél lakossága. A második legnagyobb bázis Texasban van, közel 9 millió felhasználóval, míg New York a harmadik a maga 8 milliós táborával.
 
10. 1 milliós Facebook-pulcsi az eBay-en 
 
Közel 1 millió forintért kelt el az a kapucnis pulcsi, amit az egyik Facebook alkalmazott az eBay-en árult. A méregdrága ruhára – melyen egy titokzatos Facebook jelvény látható – kb. 50 ember licitált.
 
via: mashable 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr752685264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása