Az állatok megsülnek, de mi hűsölünk

Századunkban az emberiség egyik legnagyobb problémája a globális felmelegedés, melynek hatásait mi magunk is egyre erőteljesebben érzékelhetjük környezetünkben. A tudóstársadalom jelentős része ma már egyetért abban, hogy a klímaváltozásért az emberi tevékenység a felelős. A környezetszennyezés olyan anyagokat juttat a légkörbe, melyek kiszámíthatatlan változásokat okoznak – ilyen például a hűtőberendezések és a dezodorok működéséhez szükséges halogénezett szén-hidrogének és freonok. Az ilyen anyagok is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a Föld jégtakarói drasztikus mértékben olvadjanak, ezzel is a veszélybe sodorva az embert és az ott élő állatokat.
 
Ezzel a kis felvezetővel pedig el is jutottunk mai postunk kérdéséhez. Szerintetek mennyire etikus egy légkondicionáló berendezést olyan állatokkal reklámozni, akiknek gyakorlatilag a termék okozza a vesztét? Mert az alant látható printkampányban erről van szó. Az Airhant Superstructures reklámjaiban jegesmedvék, pingivnek és fókák hűsölnek egy légkondicionált szobában, mivel a szabadban már nem igazán éreznék jól magukat.
 
Persze értjük, a reklám primér üzenete az akart lenni, hogy a termék annyira lehűti a szobát, hogy még az ilyen állatok is szívesen eléldegélnek benne. Néhány évvel ezelőtt ez a gondolatmenet talán megállta volna a helyét. De mióta naponta hallani a jégolvadásról, az állatok sanyarú körülményeiről és az emberi nemtörődömségről, azóta kicsit óvatosabban kellene bánni az ilyen logikai kapcsolatokkal. „Otthon, hűvös otthon” – szól a headline, amely az embernek megadathat, az állatnak viszont egyre kevésbé.
 
A printekből egyébként nemcsak az együttérzés, hanem az art direkció is hiányzik. A képek és a színek, valamint az állatok is elég gyéren vannak ábrázolva. (Vagy ez a legnagyobb ágy a világon, vagy a legkisebb jegesmedvék, amit valaha láttam.) De az utolsó döfés csak most jön. A Samsung 2006-ban már megcsinálta UGYANEZT a kampány, ugyanezekkel az állatokkal (1, 2, 3). No komment.
 
Kíváncsiak vagyunk, hogy ti mit gondoltok.

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr182685105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása