A Zöld Mozgalom legjobb vírusfilmjei - I. rész

Környezetvédelem: társadalmi tevékenység, amely az ember által okozott környezeti károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul – így szól a pontos definíció, mely puszta szavak mellett tetteket is kíván. 
 
Eltökélt aktivisták és előre gondolkodó lények ezrei dolgoznak azon (már jó ideje), hogy ráébresszék embertársaikat a jövő pusztulására. A digitális forradalomnak és az internetnek köszönhetően ezek a környezetvédő csoportok, tudósok, vállalatok és kormányzati szervezetek új lehetőséget kaptak, hogy figyelmeztessék és talán jobb útra tereljék a nemtörődöm embereket. A következő összeállításban megnézzük az elmúlt 50 év legjobb mozgóképes alkotásait, melyek vírusfilmként is funkcionáltak a jó ügy érdekében.
 
Bell Labs’ Dr. Research — Unchained Goddess (1958)
Csak 50 évvel azután, hogy elkészült, vált vírusfilmmé Dr. Frank Baxter (alias „Dr. Research”) tanulmánya, amely már akkor is a globális felmelegedés veszélyeiről figyelmeztette az embereket. A The Bell Laboratory Science Series nevű sorozat epizódjai – akkori szemmel nézve – újszerűen és mindig érdekesen tárgyalták ki a tudomány egyes területeit, vegyítve az animáció és az élőképes felvételeket. Érdemes belekukkantani!

 

Epuron — Mr. W (2005)
A következő film 2005-ben készült és a szélenergia hasznosításáról szól. (Igen, tudjuk jól, hogy 47 évet ugrottunk az időben, de talán is jelent valamit. Nemde?) Az Eupronnak készített kétperces film – mely Cannes-ban díjat is kapott – egyszerűen zseniális, nem csoda, hogy több millióan megnézték már.

 

Government of Victoria, Australia — Black Balloons (2006)
Az ausztráliai Victorian Goverment filmje rendkívül ügyesen és érzékletesen ragadja meg a tényt, hogy az energiapazarlás és a sok felesleges technikai kütyü folyamatosan erősíti az üvegházhatást. A spotban szereplő fekete lufik 50 gramm kibocsátott gázt szimbolizálnak, melyek így már sokkal ijesztőbbnek tűnnek, mintha csak beszélnének róla.

 
Free Love Forum — Coal (2007)
A Jeremy Beiler által rendezett szatirikus társadalomkritika kifiguráz minden olyan energiaipari reklámot, amiben fizetett színészek játsszák el az amerikai átlagpolgárokat, miközben mindenfélét összehazudnak az energia fontosságáról. A „Szén” nevű film humoros és egyben szomorú is, hiszen rávilágít a környezetvédelem egyik legnagyobb hátráltatójára: az emberi butaságra. Ajánljuk mindenkinek, különösen a végén lévő TAG-et!

 

Free Range Studios/Annie Leonard — The Story of Stuff (2007)
Ebben a (21 perces) történetben Annie Leonard a fogyasztói társadalom által okozott súlyos károkról, a háttérben meghúzódó érdekekről beszél, ami az átlagfogyasztó számára rejtve marad.

Ennyit mára, a jövő héten további 4 filmet osztunk meg veletek, érdemes lesz visszanézni! Jó hétvégét és környezetkímélést kívánunk!

 

Forrás: ecopology.org

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr702684821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oligan (törölt) 2010.01.15. 16:57:10

Hmm... jónak tűnnek. Este majd megnézem őket. :)

Adrant 2010.01.17. 19:10:04

Ez az utolsó nagyon jó kis film. Most néztem meg a Moovie-n.
Akit érdekel:
moovie.hu/film/targyaink-toertenete

ad-renalin · http://adrenalin.blog.hu 2010.01.21. 10:59:14

@Adrant: Ajánlom a "Hülyeség korát" is (Age of Stupid) ;)
süti beállítások módosítása