Az év legszomorúbb reklámja

Többször felmerült már a kérdés itt az ADrenalinon, hogy vajon melyik a célszerűbb: humoros vagy véresen komoly társadalmi célú reklámot készíteni? Általános választ persze nem lehet adni, hiszen többnyire a téma határozza meg a formát – másképp lehet/kell egy élelmiszer-fogyasztást ösztönző és egy családi erőszak elleni kampányt kommunikálni. Az viszont biztos, hogy az ittas vezetés elleni és baleset-megelőző reklámoknál – néhány próbálkozás ellenére – a legcélravezetőbb a direkt, sokkoló és olykor brutálisan őszinte reklám.
 
Erről a véleményről a 20. évfordulóját ünneplő TAC (Transport Accident Commission) 5 perces kisfilmje győzött meg minket, amely az elmúlt évek legszívfacsaróbb jeleneteiből lett összevágva. Bár a spot sok-sok régi reklámból áll, mégis egységesen és érthetően meséli el a fő tanulságot. Ha ivás és drogozás után úgy döntesz, hogy autóba ülsz, kétféleképpen végződhet az utad: jobb esetben megállítanak a zsaruk és keményen megbüntetnek, rosszabb esetben pedig emberek halnak meg és életek mennek tönkre. Ha te túléled, akkor is örökre veled marad a kínzó bűntudat és emésztő fájdalom, ami rosszabb lehet, mint egy amputált láb, vagy a mozgáskorlátozottság.
 
A Grey Melbourne ügynökség által készített montázsban a képi eszközök mellett a zene lett a másik könnyfakasztó tényező, hiszen az R.E.M.-Everybody hurts című klasszikusa tökéletesen passzol a történethez. A történethez, melyben valós és megírt jelenetekben karamboloznak, halnak, véreznek és sírnak az emberek. Ezek az őszinte és naturalista képek bármennyire is hatásvadásznak tűnnek, muszáj őket használni, hiszen a nézők csak így láthatják meg, hogy milyen fájdalmat okozhat egy ittasan beindított motor. Ha ez nem gondolkoztatja el őket, akkor semmi.
 
A hatásosságot nem csak mi, de a számok is igazolják: a 20 év alatt sikerült a felére csökkenteni a közúti halálesetek számát, ami egy rendkívül dicséretes eredmény. Nézzétek meg a Youtube-os, 3 perces változatot, vagy az eredetit itt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr992684799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ad-renalin · http://adrenalin.blog.hu 2009.12.11. 15:36:27

Én is így voltam...
süti beállítások módosítása