Élménypont – A nyomtatott sajtó jövője?

Képzeljük el, hogy a – nem is olyan távoli – jövőben egy ingázó férfi épp egy a vonaton utazik a munkába. A férfi kezébe vesz egy ott heverő újságot, ami ekkor életre kel: a főcímek elkezdenek cikázni, a képek pedig váltakozni, mindent csak pár tizedmásodpercig látni. A férfi végighúzza a kezét az újságon, mikor is megjelenik egy azonosító flekk, amely arra kéri, hogy üsse be a jelszavát. A férfi bepötyögi azonosítóját, és ekkor hirtelen minden a helyére kerül: a hírek olvashatóak, a képek jól láthatóak lesznek. Az újság tetején pedig megjelenik egy szöveg: „Üdvözöljük Mr. Smith.”  A férfi ekkor elkezdi olvasni a híreket, amelyek előzetesen mind az ő érdeklődésének megfelelően lettek összeállítva…
 
Ez a jelenet elsőre úgy tűnhet, mintha egy sci-fi történet bevezetőjét olvasnánk, ám az igazság az, hogy nincs is olyan messze az idő, amikor mindez valósággá válhat. A világban számos olyan fejlesztés folyik jelenleg is, amelyek rövid időn belül elhozhatják számunkra az „élő” újság fogalmát. Ez a technológia megváltoztathatná a nyomtatott sajtó bizonytalan jövőjét, és új lehetőségeket teremtene az iparág számára.
 
Persze tudjuk jól, hogy nemsokára jön az Apple Tablet, illetve léteznek egyéb fantasztikus kütyük is, amelyekkel már manapság is képesek vagyunk személyre szabott híreket olvasgatni bárhol. Ez nem kérdés. Az internet és az efféle tartalomszolgáltató rendszerek már egy jó ideje csábítják át a hagyományos sajtó olvasóit. Az viszont már kérdéses, hogy hány ember lesz hajlandó fizetni ilyen méregdrága eszközökért – legyenek bármilyen jók is azok. Ezért van lehetősége az iparnak arra, hogy lépéseket tegyen egy olyan elektronikus újság kifejlesztésére, amiben könnyű, hajlékony és újrahasznosítható kijelzőket használnak. A megfizethető és egyszerűen használható újságot az emberek akár a vonaton is hagyhatják a következő utasnak. Ez lehet a nyomtatott sajtó történetének legnagyobb újítása.
 
Ezt az utópiát szerették volna szemléltetni az Outside Magazin készítői, akik felkérték Alexx Henry fotógráfust és csapatát, hogy készítsenek egy látványtervet ennek a potenciális médiumnak. Az alant lévő videóban Alexx megmutatja az élő újságban rejlő lehetőségeket, valamint egyéb – gyakorlatias – példákat is láthatunk. Érdemes végignézni!

 

 

Update: A gyönyörűséges felvételeket a Red One cinema kamerával és a 5d Mark II. fényképezőgéppel készítették.

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr872684743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adrant 2009.10.13. 15:39:47

Ez szinte hihetetlen...szinte. :)
Én is látok esélyt (sokkal ellentétben) a nyomtatott sajtó túlélésére, még ha nem is konkrétan nyomni fogják az újságot. Ez a technika tényleg hihetetlen potenciállal rendelkezik. Csak vajon létezni fog-e még nyomtatott sajtó, mire ezeknek lemegy a gyártási ára?

Oligan (törölt) 2009.10.13. 15:44:08

@Adrant: Jogos a kérdés. Szerintem elképzelhető, hogy 5 éven belül elérünk (legalábbis külföldön) arra a szintre, hogy simán 5-10$ legyen egy ilyen magazin.
Az én kérdésem inkább technikai, mintsem pénzügyi: miről működik ez a cucc?? Hogyan fogják tudni úgy lekicsinyíteni a tápot, hogy ne legyen zavaró az olvasásnál?

Oligan (törölt) 2009.10.13. 15:44:49

Ja, és meddig fogja bírni?

ad-renalin · http://adrenalin.blog.hu 2009.10.13. 15:48:28

@Oligan: Korábban láthattatok egy postot nálunk egy ehhez hasonló, gyerekcipős technológiáról. adrenalin.blog.hu/2008/11/08/elmenypont_vilagito_animalt_poszterek

Akkor a saját szememmel láttam, hogy nem igényelnek túl nagy energiaforrást azok a kütyük. 5 éven belül én is elképzelhetőnek tartom, hogy elinduljon valami.

Omyg 2009.10.13. 15:51:46

Ez egy nagyon érdekes post - minden elfogultság nélkül. ;)
Tetszik a dolog, én inkább vinném ezt a wc-re és tömegközlekedésre, mint mondjuk egy szifont vagy omniát.

musi · http://musi.blog.hu 2009.10.14. 12:54:23

szerintem ez butaság... ez már most is létezik, és nincs köze a nyomtatott sajtóhoz. úgy hívják hogy laptop, netbook, mobiltelefon stb...

tökmindegy, hogy milyen formában szedi le a friss híreket - pl hajtogatható papírszerű eszköz - HONNAN szedi le? hát az internetről... úgyhogy semmi köze a nyomtatott sajtóhoz.

Oligan (törölt) 2009.10.14. 13:06:40

@musi: Persze, hogy az internetről szedi le a friss infókat, azzal nincsen semmi baj. Éppen ezért az újságoknak nem konkurálni, hanem együttműködni kell az online világgal. Ez lehet az egyetlen megoldás. De mint azt a postban is írja ad-renalin, nem mindenki akar laptoppal, netbookal és netezésre alkalmas mobiltelefonnal császkálni.
Úgyhogy az a butaság, ahogy leegyszerűsíted a dolgokat. Bonyolultabb ez ennél...
süti beállítások módosítása