Vak vagy?

Képzeljétek el, hogy az utcán egy járókelő útbaigazítást kér tőletek. Míg beszéltek, két munkás sétál át köztetek egy ajtóval, mely egy pillanatra eltakarja a feleket. Így a járókelő egy szemvillanás alatt helyet cserél az egyik munkással, aki bár hasonló ruhában van, mégis teljesen más fizimiskával rendelkezik. Te viszont továbbra is magyarázol a járókelőnek, és valószínűleg fel sem tűnik, hogy tök más ember áll veled szemben. Szerinted ez lehetséges?

Bizony lehetséges. Számos teszt, és kandikamerás felvétel is azt bizonyítja, hogy az embereknek több mint 50%-a nem vesz észre semmit a cseréből. Ezt a jelenséget „változás vakságnak” nevezik, amely abból adódik, hogy az agyunkba áramló információknak csak egy kis töredéke jut el ténylegesen a tudatunkig. Az emberek általában azért nem veszik észre a környezetükben lévő változásokat, mert a figyelmük másra összpontosul. Ha valamire nagyon összpontosítunk, könnyedén lehetünk vakok olyan dolgokra, amelyeket normális esetben észrevennénk. Ez a „figyelmetlen vakság” lehet például az oka, amiért a motorosok biciklisekkel karambolóznak.

És ezzel el is érkeztünk a post lényegéhez. A Transport for London olyan vírusfilmmel készült, mely pontosan ezt az effektust mutatja be, egy kissé rendhagyó módon. A társadalmi célú kampány londoni közlekedésbiztonsági fejlesztésére irányul, és valljuk be elég ügyesen támasztja alá a mondandóját. Többet nem árulok el, jöjjetek rá, hogy „kitette”! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr172684487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása