TOP10 Augmented Reality alkalmazás

Az ADrenalinon korábban már többször is szó volt az Augmented Reality-ről, egy újfajta számítógépes technológiáról, amely kombinálja a való világot a számítógép által generált adatokkal, és így lélegzetelállító vizuális élményben részesíti a felhasználókat. A dolog lényege, hogy egy webkamera vagy mobiltelefon felé mutatott kóddal (vagy sokszor kód nélkül is) a program egy valós idejű tartalmat generál az adott platform képernyőjére (webcamnál a számítógép monitorára, telefonnál a kijelzőre).  Ez a technológia számos lehetőséget hordoz magában, mind a marketingesek, mind a játékfejlesztők számára – amit persze sokan máris kihasználnak. Ez a csodás élménypont biztosan megmarad minden olyan ember fejében, aki találkozik vele.
 
A következőkben 10 olyan reklámos és nem reklámos AR példát mutatunk be, melyek a saját területükön etalonnak számítanak.
 
Layar Browser – Lásd a világot!
 
A Layar alkalmazásának köszönhetően új szemmel nézhetjük a világot. A telefon kameráját felhasználva valós időben láthatunk új információkat a környezetünkről – legyen az egy kiadó lakás, közeli klub vagy álláslehetőség. A képernyőn megjelenő ikonokra kattintva pedig részletes információkat is megtudhatunk a látottakról.
 
Ez mind szép és jó, de megkövetel egy olyan adatbázist, melyet egyelőre csak külföldön tettek hozzáférhetővé. (A videóban például Amsterdam utcáit fürkészik.)

 

Stella Artois Bar Guide– A kocsmakereső
 
Hasonlóan a Layar-hoz, ez az AR alkalmazás is extra infókkal lát el minket. Mint a nevéből is látszik, olyan bárokat és klubokat jelenít meg a képernyőn, ahol Stella Artois söröket forgalmaznak.
 
Ez a remek kis reklámfogás nagyon hasznos lehet egy tikkasztó nyári napon, mikor kedvenc sörünk után kutatunk a városban. Az alkalmazás számos országban működik, de – nem meglepő módon – Magyarországon egyelőre még nem.

 

GE: Smart grid – Szélerőmű a kezedben
 
Ez a tavalyi, General Electric által készített példa nagyban hozzájárult az Augmented Reality elterjedéséhez a márkák körében. Ez volt ugyanis az egyik első olyan brandelt alkalmazás, amely látványosan és figyelemfelkeltően mutatta be a fantasztikus technológiát.

 

WikiTude 4.0 – Frissülő tartalmak
 
A Wikitude 4 is lehetővé teszi, hogy a kamerán keresztül nézzük a körülöttünk lévő dinamikus tartalmakat – attól függően, hogy épp merre fordulunk. A korábbi alkalmazásokkal szemben itt viszont állandóan nő a tartalom, hiszen bármelyik WikiTude felhasználó könnyedén feltölthet új információkat a központi adatbázisba. (A részletek a videóban)

 

Matel: Avatar Toys – AR ajándékba
 
Hatalmas visszhangot váltott ki az Avatarral egy időben megjelenő Matel alkalmazás, amely lehet, hogy a műanyag játékok korának végét jelenti. Az interaktív játék tökéletes példa arra is, hogy a márkák miként használhatják fel ajándék célzattal (vagy akár termékként) ezt a technológiát.

 

Transformers 2 – Legyél te is Autobot
 
Egy másik film, a Transformers 2 is frissítően hatott a technológiára. Ez volt ugyanis az első olyan jól működő alkalmazás, amely az arcfelismerő funkció és az AR keveredéséből született meg.

 

Rayban Virtual Mirror – Napszemüveg kattintásra
 
A Rayben alkalmazásában is az arcfelismerésen van a hangsúly, melynek köszönhetően a felhasználók napszemüvegeket próbálhattak fel otthon, a monitor előtt ülve. Tökéletes azoknak, akik nem akarnak boltban próbálgatni.

 

Eminem – Rajzolj 3D-ben
 
Az amerikai rap-fenegyerek, Eminem is bízott az Augmented Reality erejében, hiszen egy versenyt hirdetett meg, ahol bárki elkészíthette a saját 3D-s grafitijét.

 

Acrossair – Szörfölj az utcán
 
A Wikitude-hoz hasonlóan ez az alkalmazás is dinamikusan változó tartalmakat jelenít meg a képernyőn, melyhez a Google, Yelp, Wikipedia, Yellow Pages, Twitter oldalain lévő adatokat használja fel.

 

AR Business Card – Beszélő névjegykártya
 
James Aliban névjegykártyájához hasonlót még sosem láthattunk. Egyszerűen zseniális.

 

Adidas Originals – Cipőből város
 
Ismét egy márkázott AR alkalmazás, amelyben maga a termék indítja el a folyamatokat. Az Adidas ötletes kísérlete vásárlók ezreit örvendeztette meg. Extra szolgáltatás a javából.

 

BMW Z4 – Vezess autót
 
A BMW alkalmazása volt az első olyan AR modell, amiben a megjelenített képet irányítani tudtuk a billentyűzet segítségével. Az általunk vezetett autóval összefesthettük az asztalunkat, a kapott művet pedig még el is menthettünk és postolhattunk Facebookra vagy Twitterre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr162685133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása