Kütyük, amelyek megváltoztatják a jövőt

Míg harminc éve az internet még kockafejűek játszótere volt, a féltéglányi mobiltelefon a kiváltságos (és roppant fontos) kevesek státuszszimbóluma, ma már természetes, hogy a régi számítógépektől nagyságrendekkel többet tudó parányi készülék a zsebünkben lapul, bárhol, bármikor, bárki számára elérhetők vagyunk, legalábbis ami a virtuális teret illeti. A múlt heti CES kapcsán a szaksajtó még nem tért magához, egy ideig még rágódhatunk az újdonságokon. Mostani válogatásunkban azokat a bigyókat emeljük ki, amelyek már a közeli jövőben mindennapjaink részévé válhatnak.

minority_report_interface1.jpg

1. Autós applikációk

A szórakoztató elektronika és a távközlés fénysebességgel fejlődik, háztartásunk egyéb részei azonban viszonylag érintetlenek a fejlődéstől. Logikus fejlődési irány az autóipar, a legtöbb járművet már jó ideje számítógép vezérli. A TechCrunch szerzője a Ford bejelentése nyomán arról elmélkedik, hogy a következő nagy dobás az alkalmazás-fejlesztésben az autós piac meghódítása lehet.

2. Mobil 3D érzékelő

A Cnet mutatta be a PrimeSense 3D szenzorának a mobil verzióját. Az érzékelő működéséről lehet némi fogalmunk, ugyanis ugyanez a cég fejlesztette az Xbox Kinectét is. Akinek nehezére esik a telefonja nyomkodása vagy a hangvezérlés már ósdi, egy intéssel elintézheti a hívásait. A szó szoros értelmében.

3. Hajlékony képernyő

Ugyancsak a Cneten olvastunk (többek között) a Willow Glassról, mely ugyan nem annyira hajlékony, hogy a divattervezők számoljanak vele alapanyagként, de eléggé ahhoz, hogy joggal várhassuk a közeljövőben a karra (fejre/lábra stb.) telefonok megjelenését. Ha átlátszó és hajlékony a kijelző, csak a fantázia szab határt annak, hogyan nézzen ki, vagy a viselőjének az aktuális hangulata, esetleg a legújabb divathóbort.

4. Gondolat-vezérlés

A "furcsa bigyók" kategóriában indul a legtöbb oldalon a Puzzlebox Orbit, ez a különös, gömbszerű helikopter. A különlegességét az adja, hogy a vezérléséhez csupán gondolkodnunk kell, pontosabban koncentrálnunk vagy lazítanunk. Visszatérve a korábbi vezérlés-problémára: akinek már inteni sincs kedve, rövidesen elgondolhatja  a parancsot. A szemetet még egy darabig nem viszi le helyettünk, bár ki tudja.

5. Valóban olcsó tablet

Az indiai kormány nagy elhatározása, miszerint minden iskolás számítógéphez juthat, úgy tűnik, több mint utópia: A Mashable is beszámol az Aakash2-ről, amely jelenleg a világ legolcsóbb táblagépe. A negyven dolláros (!) készülék átmenet egy okosabb telefon és egy butább tablet között, de tanuláshoz ideális segédeszköz lehet. Már egy "hagyományos" táblagép sem sokkal drágább a tankönyvcsomagnál, ám ilyen ár mellett egész erdőket lehetne megmenteni a kipusztítástól. Lehet, hogy én emlékszem rosszul, de mintha a netbookot is az afrikai gyerekeknek fejlesztették volna ki - néhány év múlva meglátjuk, mire lesz képes a hazai piac.

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr185018072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása