De hová tűnt az Iwiw?

Mert úgy tűnik, a magyar szociális média térképéről végérvényesen letörölte a közöny, legalábbis, amennyiben hihetünk (márpedig miért ne hinnénk) a Statcounter statisztikáinak. A mellékelt ábra szerint a tettes egyértelműen a Facebook, a jelek szerint egyeduralmát szinte semmi sem zavarja.

Thumb.jpg

Az újonnan feltörekvő médiumok közül még a Pinterest is lenyomta a maga 20-30 000 regisztrált magyarjával. A közelmúltban belefutottam az első olyan hazai kampányba, amelyet már a Pinterestre is kiterjesztettek, egyelőre azonban nálunk még várat magára a felfedezése. A Mashabel is szentelt korábban egy cikket az itt hirdető márkáknak. Igaz, hogy a műfaji kötöttségek miatt a szokásostól csavarosabb promóciókra van szükség, ilyen, jobban sikerült megoldásokról olvashatunk a Social Media Examiner gyűjteményében.


A Facebook jóval egyszerűbb és direktebb eszközöket választ: az üzenőfalon megjelenő hirdetések mellett rövidesen már a keresési találatokat is meghekkelik a reklámok. Kérdés, hogy az egyre növekvő reklámzaj miatt mennyi idő múlva fordulnak el a felhasználók az egyelőre komoly versenytárs nélküli médiumtól.


Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek az új felületek még mindig a kísérletezés terepei, mind a médiatulajdonosok, mind a hirdetők próbálnak szabályszerűségeket felfedezni az információ-rengetegben. Egy-egy kampány sikere egyetlen elbaltázott bejegyzésen is múlhat, míg más esetben a mindenható internetes közvélemény felkap egy témát, ami akár várakozáson felüli sikerekhez is vezethet. A Forbes cikkét akár ellenőrző listának is tekinthetjük, mit tegyünk, ha valami mégsem működne.

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr244734492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2012.08.27. 14:07:00

Az iwiw köszöni megvan és teszi a dolgát.y

Jelen formájában szimpibb, mint a faszbúk vagy bármi más.

Nekem...

Kabarészínész 2012.08.27. 14:08:59

Kár érte, én tényleg szerettem... De ha jól emlékszem, Zuckenberg még a gatyájába húgyozott, mikor mi már regeltünk a Wiw-re... úgyhogy lehet meg kéne perelni a csávót pár semmit sem érő részvényre..
Amikor elfordultam, az az a pillanat volt, mikor a külföldi ismerőseimnek kellett üzenni, akkor regeltem faszbukra, majd jött a sok többi ismerős.

johevi 2012.08.27. 14:43:55

A WIW csak arra jó, hogy listában vannak az ismerősök. A FB-n meg a sok közlékenységi kényszerben szenvedőnek való. Itt vagyok, ezt eszem, mosolyog a gyerek, nahát. Online megmutatkozásfetisizmus

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.08.27. 14:44:18

Az iWiW-nek legnagyobb problémája az lett, hogy amikor a T-csoport megvette, nem vették meg a fordításokat. A mai napig ott van az oldal, hogy kié a fordítások szerzői joga és mégis csak magyarul megy, mint a WiW-es időkben. Az utána már csak hab volt a tortán, hogy semmilyen fejlesztést nem végeztek...

Egyébként szerintem ez a statisztika elég pontatlan, hatalmasak a kilengések. Például a 2011 májusi iWiW csúcs elég hihetetlen, de a Youtube statisztikák sem tűnnek hihetőnek. Vajon a mobilos elérést rendesen mérik?

Vizilabda 2012.08.27. 14:56:46

Facebookon nem tudok embereket keresni csak név alapján, az meg gáz, mert több is lehet olyan névvel, iwiwen, meg születési időt, helyet stb. is meg lehet adni. Nem tudom megnézni az emberek fényképeit, szinte semmire nem jó, nem tudom mi a pöcsért népszerű.

Gera 2012.08.27. 15:11:30

Én se iwiwet, se facebookot nem használok, de amit láttam belőlük, az alapján nekem az jött le, hogy az egyetlen értelmes cél, amire egy ilyen rendszert használni lehet, az az online "telefonkönyv" és erre az iwiw jobb, mert könnyebb megtalálni egy adott embert információmorzsák alapján. Azok a funkciók, amiben a facebook többet nyújt, szerintem épeszű embernek érdektelenek, de persze ez csak egy vélemény, nem univerzális igazság :)

Szűcslaci 2012.08.27. 15:16:18

oda tűnt, ahova való - a fuckbookkal együtt

dukeekud 2012.08.27. 15:39:13

@johevi: Ja a sok szeretet hianyos hulye, a szarat is kipostolja, hogy 2 percig nepszeru legyen, hogy nemi torodest kapjon, akar idegenektol is. Mindegy hogy negativ, vagy pozitiv a visszajelzes, de legalabb tortenik valami. Olyanok mint a gyerekek, akik azert rosszalkodnak, mert meg a buntetes is jobb a semminel.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.08.27. 15:40:54

Nekem marad a Twitter. Talán a legltisztultabb közösségi oldal.

bereg 2012.08.27. 15:42:42

A wiw egyetlen jónak mondható dolga a keresés, minden másban hihetetlenül esetlen. Emlékeztek még a városszavazásra? A fejlesztők még arra sem voltak képesek, hogy begépeljenek (vagy kopipészteljenekl) 3200 magyar településnevet. A kedves felhasználók szavazatain múlt, hogy egy település létezik vagy nem. Egy teljesen átlagos nevű gimnáziumot 10 juzer nyolcféleképpen tud beírni (variálva a rövidítési lehetőségeket), azaz iskola alapján nem igazán lehet keresni, míg a facebook az első néhány karakter begépelése után felajánlja a tutit. Emlékeztek, hogy mennyi üzemszünet volt wiwen? Amikor épp nem volt üzemszünet, akkor meg a levelezés nem működött valami miatt. És arra, hogy évekig nem lehetett szabadon regisztrálni, hanem bizniszelni kellett a meghívókkal? A wiwnek volt egy hatalmas esélye az életben maradásra azzal, hogy speciálisan magyar, de ahelyett, hogy az iletékesek ezt kiaknázták volna, hagyták belesüllyedni a mocsárba. Lelopták a facebook design-t, egy nagyságrenddel lassabb lett a page. Ez volt maga a felhívás a kedves felhasználó felé, hogy "használj facebook-ot, mert az is kb. így néz ki, viszont működik". Aztán amikor a designváltáskor töröltem a wiw regisztrációmat, feljött egy kérdőív, hogy mondjam már meg, miért távozom, ezzel is segítem a csapatot stb. Teleírtam a panaszaimmal egy nagy textboxot, alulra beírtam a jelszavamat 2-szer a törlés véglegesítésére, aztán enter. Na, a 2 jelszó nem egyezett, újra feljött a kérdőív, és a panaszaimat lehetett újra begépelni, mert azt nem jegyezte meg :) Ez volt a wiw utolsó bosszúja.

johevi 2012.08.27. 15:46:22

Az FB-n a legjobbak ezek a "tudd meg" kezdetű faszságok.
Tudd meg milyen gázkazán illik hozzád, tudd meg milyen pornósneved lenne, tudd meg milyen láncfűrész illik hozzád, tudd meg milyen meseszereplő lennél... Agyrém
Meg nyomjon egy lájkot aki szereti a . .......

Tomi111 2012.08.27. 15:48:11

@Kabarészínész: rosszul tudod, ezt is lemasoltuk az USA-bol. Az egy masik tortenet hogy a magyarok igy tudjak. Azert allt sokaig a bevezetese mert pereskedtek, egy ikerpar talalta ki. Szerinted a magyar mit nem masolt ?

Jokerpofa 2012.08.27. 15:57:47

@dukeekud: azért elég szomorú a mondatod első fele, hogy szeretethiányosak az emberek :(

concierge · http://tufi.blog.hu 2012.08.27. 16:04:18

@bereg: Szerintem anno a városszavazás azért volt, hogy a fontos irányokba bővítsenek a fejlesztők. Tudni kell, hogy egy kritikus tömeg elérésekor - 2006-ban talán - iszonyú terhet rótt ez a lelkes gazdákra. A T csoport ezért lett kényszer.

kozi001 2012.08.27. 16:06:26

@Tomi111: Pl. a rubikkockát és a szódavizet.

concierge · http://tufi.blog.hu 2012.08.27. 16:09:03

Egyébként Statcounter statisztikát figyelembe venni magyar piacra vonatkozóan legalább akkora fail, mint az Alexa.
Rendes ember becslésekkel nem foglalkozik. Ezek NEM MÉRT adatok.
De ha valaki megtalálja a Statcounter scriptjét az iwiw forrásában, akkor oké, elnézést is kérek.

És még: az iwiw szerintem köszöni, jól van. Szét kell nézni, van ott élet. Párszázezer aktív júzer a magyar piacon azért számít.

Tomi111 2012.08.27. 16:17:55

@kozi001: persze, lehetne sorolni, en nem azt mondtam hogy mi nem talalunk ki semmit, csak ne adjunk hozza ami nem az. Persze felreerthetoen fogalmaztam az elobb, igazad van.

bereg 2012.08.27. 16:21:10

@concierge: nehezen hiszem el, hogy nagyobb meló lett volna összeszedni a magyar településeket, mint lefejleszteni a városszavazást :) Értem én, hogy a 2006-os ugrás sok melóval járt, olvastam is anno cikkeket a szervereikről, érdekes volt, szép volt. De hogy egyetlen kreatív döntéshozóra nem futotta nekik, az maga a gyász: valaki, aki megmondta volna, hogy nem kéne felesleges hülyeségeket fejleszteni (lásd kamu nemzetköziesítés - iwiwesítés, egymás publikus véleményezése = nyalizás, facebook-design lelopása stb.), hanem inkább a meglévő funkciók stabilitására és a magyar sajátosságokra kellene fókuszálni, hogy életképes maradjon a rendszer. Istenem, hányszor láttam különféle ajaxos hibaüzenetet a page használata közben...

Démétér 2012.08.27. 16:21:44

Emlékeim szerint az én korosztályom kezdte el használni az iwiw-et. Ma már egyetlen - velem egykorú - ismerősöm sincs fent, mert egész egyszerűen nem érdekes. (Köszönöm, netes lista nélkül is tudom, kiket ismerek, és kikkel szeretném tartani a kapcsolatot. Akikkel nem, azokkal meg minek is.) Ma már a szüleink generációja használja. Még egyszer mondom: az én környezetemben.
A Facebook is nagyjából fölösleges infókkal terít be, ezért nem látogatjuk. Sem az elveszett kutyák, sem az aranyékszer-reklámok, sem féltávoli ismerőseim mindennapi eseményei nem bírnak kellő vonzerővel.
Maradt még a twitter, tumblr. Ezekhez meg kicsit öreg vagyok... Nincs türelmem annyi jelenléthez, hogy kövessem, anélkül meg csak félig-meddig van értelme. De még mindig inkább.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.27. 16:28:31

viszont FB-n be tudom állítani, kivel mit osztok meg. Van jópár olyan ismerős, akinek nem kívánok mindent az orrárakötni, viszont nem tehetem meg, hogy a "nem ismerem" gombra kattintok. Megoldás: visszajelölés, majd megosztás leszabályozása. A muszáj-ismerősöknek marad minden, ami nem túl személyes.

BöszmeBunkó 2012.08.27. 16:30:27

legközelebb egy gyufásdoboz nagyságú képet pakolj ki! ezt túl jól lehet látni! köcce!

mbaka

ad-renalin · http://adrenalin.blog.hu 2012.08.27. 16:39:06

@concierge: Jogos a pont, valóban több százezer aktív user van az iwiwen is, legalábbis a webaudit szerint (már ha azt hiteles forrásnak tekinted). Viszont mikor hallottunk utoljára "jól sikerült iwiw kampányról"?

zupasta · http://mikor-melyiket.blog.hu/ 2012.08.27. 16:39:57

Az Iwiwnek is megvolt a maga értelme, amíg nem akart olyanná válni, mint a Fészbúk. Most lehetne ő a bensőségesebb, szűkkörű, baráti kapcsolatok fenntartására inkább alkalmas felület, míg a Fészbúk a csoportok, a tájékoztatás terepe, az új tömegmédia, ahol az ember nem csak régi kapcsolatait ápolgatja, hanem része a világ forgásának. Ám az Iwiw megirigyelte a Fészbúk sikerét, mindenképpen olyanná akart válni, így kaotikus, átláthatatlan, használhatatlan lett. Tényleg kár érte. :'(

Nekrofil Sírásó Phd. (törölt) 2012.08.27. 17:03:10

Talán maga a tulajdonos is lemondott róla, fél év alatt 20 spamlevél jött. "Egy éve halt meg Laci" :) biztonságiöv-reklám, vagy mi például.

0001 · http://www.metacafe.com/watch/10223063/mtva_troll_h_rad/ 2012.08.27. 17:16:12

iwiw már csak egy fajta aktivitással találkozom: a spamáradattal! csak azért nem törlöm magam róla, mert a fészről már elmenekültem, úgyhogy kell egy hely ahol még kapcsba tudok lépni a régi ismerőseimmel, ha szükséges

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.27. 18:19:37

Az iwiw hanyatlásda akkor kezdődött, mikor hasonlítani akart a facebookra, és ezért megváltozott a külleme.

A régi iwiwen nagyon jó volt a kapcsolati hálók grafikus megjelenítésének a lehetősége. Sok érdekes dolgot tudtam így meg az esetleges leendő dolgozóimról, üzletfeleimről.

AczélGyuribácsi 2012.08.27. 18:30:32

Böszmén pislogtam a szociális média kifejezésen, mert úgy tudtam, ilyen nincs, aztán két dologra találtam rá:
"A szociális média rossz fordítása a közösségi oldalak gyűjtő kifejezésnek. Mint ahogy nem egy és ugyanaz a közösségi háló(zat) és a szociális háló sem."
socialmedia.network.hu

illetve ennek a blognak a "tetején" olvastam meglepve: Élmény, marketing, blog...

Hát kisapám, elég cinikus dolog a közösségi oldalakról úgy okoskodni, hogy közben bigott üzleti céljaid vannak!
Tudod korunk társadalmilag legkárosabb szakmája a marketing!
A közösségi oldalak is kialakulnak, a marketingesek felfedezik azokat, beépülnek, lerabolják az egészet és keresik a következőt!
Ezért hiteltelen marketingszemmel az IWIW-et "értelmezni".
Majd ha egy magyar közpénzen üzemeltetett tévé nem a fészbúkra megy a marketingesek javaslatára, lehet beszélgetni! Addig nagyon hazug az egész...

borigabi 2012.08.27. 18:36:00

@Gee Halen: A twitter mire jó? (Komolyan kérdem.) A barátnőm szerint azért jó, mert lehet sms-t írni akkor is, ha nincs kinek. :)

átlátó 2012.08.27. 18:41:16

Basszatok meg töltsetek föl azt is ahogy nem basztok.

flippant 2012.08.27. 19:14:19

Ronda rusnya tetkós orkproli luvnyák akik azt hiszik magukról, hogy árják miközben nem is tudnak normálisan káromkodni egy jót.

a rettegett drótos 2012.08.27. 19:39:57

@borigabi: király :)
de ki a franc szeret magában beszélni?

mf_laca 2012.08.27. 19:45:57

@online távmunkás: Azért a kilengés, mert a grafikonok az összegzett grafikonértékek százalékos részarányát mutatják. Ha az összfelhasználószám változik, akkor lehetnek akkora kilengések, mint az általad említett időszakban.

romesz 2012.08.27. 19:47:52

Az IWIW soha nem volt felhasznalo barat, nehez volt ismerosoket megtalalni.
Az utobbi idoben pedig tele volt spammel.
A vegen meguntam az egeszet es kileptem toluk.

Bambano 2012.08.27. 20:26:41

az iwiwből spamkupleráj lett, egyre többen húznak el onnan azért, mert ez a segg T nem hajlandó megzabolázni a spameket.
béke poraira.

ze11 2012.08.27. 21:07:24

@Bambano: A spam ügyben van egy savazás, bökjél rá :)

iwiw.hu/i/szavazas/Jo-otletnek-tartanad-ha-nulla-ismerossel-csak-korlatozott-szamu-uzenetet-lehetne-kuldeni-55952/

Javaslom mindenkinek, akit szintén zavar a 0 ismerőssel rendelkező fake userek levélszemét-áradata.

ze11 2012.08.27. 21:08:16

@mf_laca: Mintha akkor futott volna a nyereményakciós móka az iwiw-en...

Egy igaz ember 2012.08.27. 21:12:25

Aki megvette, az egyszerűen tönkretette.
Korábban egyedi háttere, külseje volt, aztán olyan lett, mint egy rossz Facebook.

borigabi 2012.08.27. 21:16:06

@a rettegett drótos: Nos, igen. Itt veszti értelmét számomra a twitter. (Jó, forradalmi felhívások megbeszélésére nagyszerű, de a mindennapi szolciális értéke..?)

Bambano 2012.08.27. 21:34:39

@ze11: azt tartanám jó ötletnek, ha néhány napos regisztrációval nem küldhetne ismeretlennek üzenetet. Pl. beállíthatnám, hogy csak ismerős vagy legalább x napos regisztrálttól jöhetne üzenet.

amatőr 2012.08.27. 21:50:12

@Tomi111:
A WIW 2012 április 14-én indult.
A Facemash-t 2003. októberében hozta össze Zuckenberg, Facebook néven 2004. februárjában indult.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2012.08.27. 22:13:04

A Statcounter adatai pontosak, de nem látogatottsági adatok, ez egyértelműen látszik, elég, ha megnézitek a YouTube-ot, ami egyébként kb. a harmadik leglátogatottabb magyar oldal napi szinten.

Bővebben: onlinemarketing.blog.hu/2011/08/08/a_szamok_igazak_a_szamok_igazak

Ja, az iwiwnek jelenleg van napi 450e körüli egyedi látogatója, ami heti szinten bő 1 mió ember. Az azért amúgy nem kevés.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.08.27. 23:13:40

@borigabi: Lényegében annyi, mint a Facebook üzenőfala, de sokkal több annál, kereshető is valósidőben. Az olyan alkalmazásokkal mint a TweetDeck, egész információs központot lehet felállítani keresőszavakra, hashtag-ekre. Tehát párhuzamosan csomó, célzott keresési oszlopot, vagy "falat" futtathatsz egyszerre.

Mondjuk vegyük az olimpiát példaként, keresési oszlopokat állíthattál be külön arra pl. hogy #sailing #hurdling #pentathlon #javelin #marathon #100meter vagy akármire, a júzerek meg öntötték az információt.

És pont azoktól a sallangoktól szabadít meg, ami a FB-ben idegesítő. Persze itt is megvannak, csak pár karakter és link formájában jelennek meg.

Nem beszélve arról, hogy már akkor mobil volt a dolog, amikor az okostelefon még csak egy messzi álom volt. Én a Nokia 3330-omon is használtam (nem hiába 140 karakterre van limitálva).

Héjj Szilárd Marketingarc · http://marketingarc.blog.hu 2012.08.28. 13:32:13

iwiw nekem már olyan, mint az elfekvő a kórházban...egyébként pedig spam gyűjtemény...

freasic 2012.08.28. 14:44:17

Ha érdekel egy on-line stratégia játék,ahol a jó társaság mellett izgalmas csaták is várnak,gyere,és próbáld ki!:) www_erepublik_com/en/referrer/jim-bo

Mr. Waszabi 2012.08.28. 21:13:33

Hát, halotakkról jót vagy semmit, mondják. Igazából az emberek ugyanazok voltak az iwiwen is, mint most a faszbúkon. Nem fejelsztettek elég gyorsan, hát a fészbúk lenomyta őket. Kísérletet végeztem évekkel ezelőtt. Eredménye, hogy a legértelmesebb ismerőseimmel sem lehetett 2 levélnél többet váltani, egyszerűen az ismeretség, lehetett bármilyen tartalmas régen, nem ért meg ennél többet egy-egy ember számára. A számok számítanak, felszínesen, hogy kinek hány ismerőse van és kik azok, mármint nem a személy, hanem a látszólagos társadalmi státusza, aztán slussz.
Ilyenek az emberek, ez erről árulkodik. Az iwiw ma már csak a másodosztályú spammelők színtere nagyjából. A fészbúk meg a totális kontroll eszköze. Ha állásra jelentkezel valahol, a hr-esek első dolga, hogy rákeresnek a delikvensre ott. Néha nem haszontalan, ám tekintve az így megszerzett információk igen csak szubjektív értékelését, hát nem igazán előnyös. Különösen, amióta az új média tv hatására sok netes médium a közösségi médiumokra terelte a kommentelést. Lehet, hogy a taj számot nem lehet a személyi számmal összekötni, ám nem is kell ma már, elég, ha a fészbúkon megkeresnek valakit, s máris minden netes megnyilvánulása hozzáférhető - a faszbúknak köszönhetően egy csokorba gyűjtve, s ráadásul még leiratkozni sem lehet gyakorlatilag, sem a közzétett információkat eltüntetni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.28. 22:37:43

@Mr. Waszabi:

Ezért kell fb-re több reg, és a gagyival lehet kommentelni, míg a rendesre kereshet a HR-es.

spacegirl · http://makeup.blog.hu 2012.09.02. 18:24:51

mindig elszomorodok, amikor egy szakmai - még ha nem is médiás, hanem reklám - blogon ilyen adatokat citálnak. tessék a hivatalos közönségmérést használni: opa.gemius.hu meg a rabbitblogon okosodni: rabbitblog.hu/2012/07/03/online-kozonsegmeres-2013-tol-a-gemius-ipsos-audience-ujdonsagai/

tb79 · http://www.ukulele.hu 2012.09.05. 08:23:31

Anno az iwiw legjobb ficsöre a kapcsolati háló megjelenítése volt.
süti beállítások módosítása