Jakab Andor for prezident?

Több mint 80 ezer lájk, az online média és a blogoszféra figyelme, és 15 perc világhír - a jakabandor.blog.hu „Tőlem ezért nem kapsz munkát” című bejegyzése egy hét alatt feljutott a csúcsra, de mit jelent ez? Új kor hajnala jövend?

Hogy miért pont most és miért pont ez a cikk vált a közösségi média és a minőségi tartalom zászlóshajójává, amely felveszi a harcot az internetet elárasztó szeméttel, még sokáig fogjuk elemezni, annyi azonban biztos, hogy az interakciók számának hirtelen megnövekedése az előző cikkekhez képest (4, 35, 80 000) megmutatta, tényleg bárkiből pillanatok alatt sztár lehet.

 

Maga a szerző is meglepődött, „erre nem voltam felkészülve” - írta a cunami megindulását boncolgató cikkében, pedig tökéletesen kezelte a helyzetet: elemezte, honnan találtak rá, leírta, hogyan keletkezett a cikk, majd reagált a válaszcikkekre és a kommentek egy részére is. Rendesen hímsovinisztázzák, nagyképűbarmozzák, de megjelent már a Lehet-e Jakab Andor Magyarország királya? Facebook-csoport is; az ilyenekre kell is a Twitter és a Facebook, a blogon ugyanis nem lehet kommentelni a cikkeket.

 

A blognak egyébként van egy Facebook-oldala is, bár ezt szerényen, egy szem linkkel hirdeti - az írás kikerülésének pillanatában körülbelül 300 lájkolója volt, pénteken 800 körül járt, míg ma 1500. Biztos növekedés, még akkor is, ha többszázezer olvasója volt a cikknek, ráadásul a szerző folyamatosan posztolja az újabb tartalmakat is, vagyis lerázta magáról az egycikkes előadó címkét.

 

A cikk a mémmé válás klasszikus útját járta be anélkül, hogy lenne bármi köze macskákhoz, aranyos babákhoz, vagy hatalmas esésekhez: nem nyomták alulról, sem felülről, egyszerűen megszületett. Felemelkedéséhez szükség volt egy közösségi oldalra (Facebook), majd az online média is felfigyelt rá, legutóbb pedig már Vujity Tvrtko nézett a TV2 kameráiba, és kezdte a konferálást a már-már retrónak tűnő „Beszédtéma lett egy internetes bejegyzésből” szavakkal. A cikk témája, a munkanéküliség, a munkaadók és a munkavállalók viszonya elég univerzális, de a cikk maga pedig eléggé specifikus (nem adok munkát) ahhoz, hogy egyszerűen megjegyezhető üzenetté konvertálódjon az olvasók fejében.

 

Érdekesség, hogy a mémek könnyedebbik vállfaja, a félperces nevetés-megosztás-elfelejtés ciklusú vicces képek terepén az aztadom.blog.hu és társai egy-egy cikkel párezres megosztás-lájkolást érnek „csak” el, a HírCsárda álhíroldalon pedig a leglájkoltabb cikk jelenleg 22 ezer környékén mozog. Vagyis a Jakab Andor-féle bejegyzés rávert több körrel azokra is, akik „hivatásszerűen” gyorsan terjedő dolgokat állítanak elő, vagy szeretnének előállítani.

   

Hogy elhozza-e az internet új korszakát, ahol már Magyarországon is a minőségi újságírás kerül a figyelem középpontjába, és a végén már újságírókra sem lesz szükség? Aligha, de a tény, hogy virális terjedésnek indult egy cikk amelyben szerzője jogszabályokról és kalkulációkról beszél, erőteljes bizakodásra ad okot. Addig meg ott vannak a macskás videók, Jakab Andornak pedig gratulálunk a tankönyvbe kerüléshez.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr963126078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jakab Andornak pimaszul igaza van 2011.08.09. 12:47:07

12 embernek adhatnék munkát havi 248 720 Ft nettó fizetéssel, de nem adok. Elmondom miért ...    Tőlem ezért nem kapsz munkát blogbejegyzés 2011.07.27. - Eddig több mint 80 ezer lájk. Folytatása a témának: Kedves Állam!   2011.08.07. Vas...

Trackback: Van-e Jakab Andor? 2011.08.09. 12:37:44

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban Jakab Andor és az ő cikke, amelyben leírja miért nem ad nekünk munkát. Néhány pontatlanságtól, vagy hiányosságtól eltekintve valóban remek cikk volt, hiszen valami olyan dolgot írt le, amire ezidáig nem volt példa ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emiksz 2011.08.09. 11:42:28

"virális terjedésnek indult egy cikk amelyben szerzője jogszabályokról és kalkulációkról beszél, erőteljes bizakodásra ad okot"

Engem is felvidítana, ha nem 2007-es adatai lennének.

Alamio 2011.08.09. 11:57:02

Meg nem önkényesen választaná ki a tényeit.
Tanulságos, de nem vezet sehova. Tipikusan az, amin lehet hőbörögni. Mondhatnám, tipikus mém.

Nekem Modor Tibi átirata tetszett a témával kapcsolatban.

kicsijuti 2011.08.09. 12:09:59

na hát ez egy 0 volt ez a poszt...

Ugyandehogy (törölt) 2011.08.09. 12:20:06

minőségi újságírás meg tankönyvbe kerülés?

az arcpirító pökhendiség, az. és nemcsak nekem jött ez, másoknak is, és az nem válasz, hogy nem értem a stílusát..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.08.09. 12:20:36

@Alamio: Igen, a modoros verzió sokkal jobb.
És sajnos hiába írnak itt a minőségi újságírásról, ha jelenleg egy tényeket elferdítő poszt képviseli azt...

lolperec 2011.08.09. 12:34:33

azért az NMHH bírságolhatna vagy 25millióra ha a tévében kimondják, hogy lájkolja.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.08.09. 12:57:35

Eddig három igazán jól sikerült írása van szerintem. Ez a legfrissebb is beletalál sok mindenbe:

jakabandor.blog.hu/2011/08/09/kedves_partok

Alamio 2011.08.09. 12:58:37

@online távmunkás: Modor Tibi tökéletesen fogta meg a problematikát. Nem mondom, hogy Jakab hülye, csak csúsztat. Aki nem kockáztat, nem is vállalkozik.

@lolperec: Pusztán érzelmi szinten vannak ilyen szavaim: a "lyuksógor"-t, a "bebaszcsizik"-ot, a "bevállalja"-t, a "felokosít"-ot, és a "káoszkodik"-ot szintén. Csak hogy néhány személyes "kedvencet" beüssek.

Gyárfás 2011.08.09. 13:04:53

nem lehet, hogy azért van ennyi lájkja ennek a szarnak ,mert
1, folyamatosan tárgyalja az index a címlapon
2, "tényfeltáró" bulvármocsok taglalja
3, az a korosztály lájkol akinek még semmilyen tapasztalata sincs a gazdaságról
4, Ez a ferdítésfolyam minden sikertelen tahónak ad egy muníciót arra, hogy bebizonyítsa, hogy nem azért nem ért el semmit mert tehetségtelen, hanem azért mert ez az ország egy szar...

becsoccsent 2011.08.09. 13:09:15

@Gyárfás: nem. az orszag egy szar, kerdezz csak meg barkit, aki dolgozott ezen kivul BARMELY mas orszagban.

hogy a modoros jo, vagy nem? tessek: melyiket hanyan olvastak? na tessek.

es igen, pont a lenyeget nem ertette meg az, aki a szamokon lovagol. vagy meg sosem volt vallalkozo. de inkabb mindketto egyutt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.08.09. 13:09:43

@Gyárfás: vedd már észre, hogy AZUTÁN lett téma a tévében, hogy közel 100K likeot kapott. Bár valszeg magát a postot se érted, sok más buta emberrel egyetemben. Nem szégyen, csak ezért tartunk itt.

Gyárfás 2011.08.09. 13:10:18

@becsoccsent:

:))))) Én dolgoztam, te valószínű nem.
Gondolom bőszen nyomkodtad a lájkot neki:))

krj 2011.08.09. 13:14:11

j.a. posztja nagy baromság, másutt már kifejtettem. ld. radar. nem is érdemel több szót. az eddigieknek az tízezrelékét sem.

Gyárfás 2011.08.09. 13:16:54

@Zka:

Tegnap pont 82.000 like volt poszt mellett .

Ami azt illeti ha te értenéd az eredeti posztot akkor kushadnál. De nyilván nem érted. Aki valaha vállalkozott jót röhögött azon amit olvasott, annyira nonszensz a példa.
Persze a hülyéknek remek alap a hőbörgésre.

portugéza 2011.08.09. 13:18:13

A téma nem új, de olyan szemszögből lett tálalva, ami eddig alulreprezentált volt a magyar neten. Ellentétben pl. a Munkahelyi Terror bloggal, Andor a munkaadó, vállalkozó szempontjából tereget ki olyan problémákat, amelyek szinte minden aktív állampolgárt érintenek.

Először kaptak nyilvánosságot azok a problémák, amelyeket eddig csak maguk a vállalkozók, ill. családtagjaik, bizalmas ismerőseik ismertek első kézből. Hiányzott már egy ilyen coming out. Sok alkalmazott is felismerte, hogy a lehetetlen feltételeket, amiket a vállalkozóknak támasztanak, végső soron ők, alkalmazottak szívják meg.

A cikk egyik fő üzenete, hogy mennyire rontja a feketegazdaság a korrekt, minden közterhet megfizetni akaró vállalkozók* helyzetét. Ez eddig nem jelent meg a mainstream netes tartalomban, ha létezik ilyen fogalom. A Munkahelyi Terror blog például sokszor jogos panaszokat mutat be, de mindig egyoldalú az ott folyó, munkaadó-ellenes hőbörgés, nincs képviselve a másik fél szempontja.

Sokan Jakab Andortól tudták meg, hogy ha x forintot kapnak kézhez havonta, az mindösszesen 2x forintjába kerül a munkaadójának. Ennek az a jelentősége, hogy egymásnak lehet ugrasztani a vállalkozót az embereivel, ha azok nem tudják, mennyi közterhet fizetnek be közösen az államkasszába. Igen, vállalkozó és alkalmazott közösen, mégpedig az alkalmazott x forint nettó fizetésével azonos összeget, havonta.

A magyar kisvállalkozók kettős szorításban élnek. Egyrészt a mutyizó, adóelkerülő konkurencia lenyomja az árakat, másrészt a multik szorongatják, akik az adókedvezményeket kapnak, a munkaerőt kölcsönzik, luxemburgi vagy egyenesen offshore cégen keresztül optimalizálják az adójukat, és van tőkeerejük a pályázatok önrészéhez.

A magyar közvélemény ezeket a dolgokat ebből a szemszögből nem ismeri, sokan leragadnak a szem*t köcs+g vállalkozók szidásánál. Jakab Andor új színt hozott ebbe a légkörbe.

Persze, alacsony adó- és járulékkulcsok mellett is mindig lennének, akik azt a kevés közterhet se fizetnék be, de legalább nem lennének a tisztességesek versenyhátrányban velük szemben. Így az adócsalók aránya minimálisra csökkenne, a minőségi munkaerő is inkább ahhoz vándorolna, aki teljes bérre bejelentené őket.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.09. 13:23:05

@Gyárfás:
"3, az a korosztály lájkol akinek még semmilyen tapasztalata sincs a gazdaságról"

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy akinek még semmilyen tapasztalata nincsen az "adóoptimalizálásról", ami elengedhetetlen kelléke a vállalkozásnak.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.08.09. 13:26:02

@portugéza:
Az a poén, hogy anyám hevesen politizáló, sőt gazdaságpolitikáról határozott véleménnyel rendelkező kollégájáról derült ki, hogy nem tudja, hogy a munkáltatói járulék az a bruttó bérén felül van. Sőt valószínűleg az emberek 60-70%-ának fingja sincsen róla.

Pernahajder Viktor 2011.08.09. 13:34:15

Persze, hogy nem jön ki, ha nettő 250 ezret akar fizetni/fő. Ha jól rémlik nem írta le mi a cég profilja, de lehet, hogy alábecsülte a várható bevételt?

Gyárfás 2011.08.09. 13:52:23

@Pernahajder Viktor:

Dehogy becsülte... ennyit akart fizetni:) de nem az üzleti terv volt a szar, hanem az állam, a piac, a konkurencia, az adók. a csillagok állása, a gyes, a kismama, az öregek, a szabályok...
Nagyon szépen beletalált az átlagparaszt lelkébe ezekkel a sorokkal...

lobaszopiatej 2011.08.09. 13:57:32

Amit JA írt 10 éve mióta itt-ott dolgozom tudom, mikor állásinterjú után bérigény előhozatalakor azonnal megkérdezik nem akarok-e véletlenül egyénileg vállalkozni mert nekik derogál feketén fizetni, de semmiképp nem ajánlják legálisan felvenni a rám szánt összeget mert az nagyon kevés lenne. Mindenhol, akárhol voltam cégnél, kivétel nélkül.
Az ember persze számol, nem fele hanem kb 40% jön ki mert nem kapok kedvezményt semmire. Plusz a 25% áfa amivel tovább adóztatják amit szabadon költenék.
Persze aki eltartott / alacsony fizetésű / nyugger / versenszférán kívüli alkalmazott (= többség) az nem is hallott a bruttón felüli terhekről.
Az sem érzi annyira aki alá odadugják a budapesti lakást/autót a szülők/nagyszülők meg itt-ott kisegítik. Teljesen más ha valakinek bérelni kell mindent maga vagy fizetni a törlesztőt nulláról évekig spórolva.
Ja, és albérléskor is mindenki ismerős/haver/nincs bejelentve, mert a lakáskiadást is adóztatják.
Miközben aki alatt nincs Audi S8, azt mint már tudjuk, ugye sikertelen ember, annyit is ér...

labdaseggű vörös démon 2011.08.09. 14:33:06

ettől függetlenül blogot írni jó nagy hülyeség

okostojgli_moderáld_ki_ezt_is_3 (törölt) 2011.08.09. 14:35:23

Jakab Andor kábé annyi mint a gördeszkás pap.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.08.10. 10:13:13

@Gyárfás: Te mit nem értesz? Természetesen lehet vitatkozni a stíluson, és azon is hogy vajon mindenben igaza van-e. De megérthetnéd hogy ez egy jelenség - az üzenete hogy elég volt, ez így nem mehet tovább. Vállalkozásunk több Kelet-európai országban és két Nyugat-európai országban is székel. Jellemző adat hogy példaként 100 egység bevételből nyugaton 58 - 64 egység marad nálunk, keleten 34 körül átlagban, hazánkban, most tessék kapaszkodni, ezek idei adatok:-) mindössze 12 egység. ezt ízlelgesd!!!! Áruld már el, hogy akkor miről beszélünk? Mit nem lehet ezen érteni? Innen indultunk mi is. De a sikerünket látva rövid idő alatt sokan kezdtek el utánozni. Valóban adózás és a játékszabályok betartása nélkül. Az általunk jogilag védett dolgok másolását egyedül hazánkban nem sikerült elérni kielégítően. Más országban ha mint adófizető bejelentem hogy valaki úgy utánoz hogy közben nem fizeti meg az adót, akkor egy héten belül kicsinálják. Nálunk erre 6 év sem volt elég. Pár évig még itt tartottuk a gyártást, adminisztrációt, de semmi sem változott, persze hogy kivonultunk.

A hozzáállásról. Más országokban is nagyon szigorú az adóhatóság. az egyértelmű sandaságot, csalást, sikkasztást, a vásárlók megkárosítását stb. kíméletlenül büntetik. De ha hibázol, akkor nem rajtakapnak és szénné büntetnek, hanem segítenek hogy ne csinálj ilyet többször, így egyre több adót fizess. Ha valamit nem tudsz, akkor akár kiküldenek valakit, aki további tanácsokkal lát el, hogy még több adót fizess be. Nem bezárkóznak, az adminisztrációt túlbonyolítva, és később rajtakapnak hogy jól megbüntessenek. Egészen más világ. Mit nem lehet ezen érteni?? Sőt, ha úgy vállalkozást jelentesz be, akkor x ideig töredék adót kell fizetned, hiszen meg kell hogy erősödj.

Természetesen az is igaz hogy a hazai vállalkozók nagy része nem ért hozzá, igénytelen, le akarja húzni az ügyfeleit, nem érti a bizniszt, és sokszor ahhoz sem amiben vállalkozik, az üzleti tervet meg tényleg feleslegesnek ítéli. Nincs pénzkezelési kultúrája, nem tud bánni az alkalmazottakkal, és végletesen be van szűkülve. Ráadásul az utóbbi időben egy csomó olyan cég maradt fent pályázati pénzekből, amelyeket el kellett volna sodorjon a válság - jogosan! De ez nem mentség - mi a vállalkozásinkban a legmagasabb terhek ellenére is itthon fizetjük a legkevesebb adót, mert már mindent kivittünk innen. Jól van ez így??? Ezek puszta számok. Jó pár évig hazaszeretetből nem így tettünk. De mindennek van határa.

Gyárfás 2011.08.10. 10:23:41

@Legelő Őse:

Teljesen egyet értek mindennel amit írtál, viszont én sosem állítottam, hogy minden fasza.
Én annyit állítottam, hogy olyan ferdítésekkel ahol Andor barátunk tette a holdra szállástól az atomhasításig bármiről be lehetne bizonyítani a lehetetlenségét, vagy a megvalósíthatóságát.
Az a poszt füllent, más csak azért is, mert a ferdítés csak erősíti azt a vélekedést, hogy ebben az országban minden sikeres vállalkozás mutyi eredménye, csak erősíti azt a vélekedést, hogy aki boldogul az csak lopással teheti.
Pedig kurvára nem így van, körbe kell nézni és meg kell látni, hogy bizony RENGETEG sikeres cég létezik, akik nem lopnak, és nem adócsalnak.

Nekem mindösszesen az a bajom, hogy hazug muníciót ad azok kezébe akik tényleg azt hiszik, hogy az Állam miatt nem boldogulnak.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.08.10. 10:42:19

@Gyárfás: igazad lenne - de csak azoknak a cégeknek az esetében, ahol egyedi az ötlet, nagy az igény, kereslet, esetleg magas mások számára a belépési korlát, olyan szektorban vállalkoznak amire jellemző a folyamatos fejlődés, illetve esetleg a rendszerváltás idején jó helyen voltak, és már vannak olyan alapok, melyek legyőzhetetlenné teszik őket. De ma az általad sikeres cégeknek nevezettek, akik most is prosperálnak, szinte egyáltalán nem tudnak fejlesztésre költeni, nem tudnak bárt emelni, képtelenek piacot szerezni, nincs megfelelő önerejük pályázni. Persze sikeresek, mert van bevételük és nyereségük is. De ép ésszel érthetetlen hogy miért kell mesterségesen ennyire megnehezíteni a gazdasági fejlődést.

Igazad van, hazánk egyik legnagyobb rákfenéje, hogy mindenki azt hiszi hogy más a hibás,a körülmények, az állam stb. Ebben az egyben egyetértünk. De ami fontos - hogy az a poszt lehetővé tette hogy a mindennapi politika mocskától függetlenül értelmes emberek erről beszéljenek. Akiknek ez muníciót ad, azoknak szinte mindegy... jó darabig. De kell erről beszélni, mert nem maradhat így,. Én azt szeretném ha a gyermekem ha átveszi majd a céget, akkor, ne kelljen elköltöznie ebből az országból!
süti beállítások módosítása