...de a miénk?

"És azt láttad már?" - az összes márka álma, hogy reklámfilmjeivel kapcsolatban ez legyen a leggyakrabban elhangzó mondat. Kutatások és könyvek tömkelege szól a meggyőzésről, az agy szerkezetéről, az üzenetekről, a mémek működéséről - tuti recept azonban nincs. Ha valaki pedig dalban mondaná el, még rizikósabb, hiszen nem elég a videó, a dalnak is ütnie kell.

Válogatásunk apropója az Open Stage Székelylend új videója, a Kalinka kaland amelynek már titkolóznia sem kell. A partyklip-paródiában, amely le sem tagadhatná a Belga - Szerelmes vagyok c. számból merített ihletet, láthatunk party-betonkeverőt, fekete partyladát, és hallhatjuk, mekkorát partyznak a főszereplők a "csodaital" hatására. Az üzenet ott van az arcunkban: az Open Stage az elmúlt években annyira beette magát az internetes köztudatba, és aktuális klipjük is olyan szépen figurázza ki a FluorTomi-féle buliklipeket, hogy önkéntelenül is a számra figyelünk és nem arra, hogy reklám.

 

 

 

Persze nem mindig volt ez így. A vírusklipekkel való reklámozás talán első igazán sikeres időszaka 2006 volt (ekkor indult be világszerte robbanásszerűen a YouTube). Ekkor több "sztár" is megjelent a hazai placcon, köztük volt Boondie, aki "rapszámával" azt üzente: egy liter Unicum Next segítségével haza lehet vinni a csajokat. Khm. Boondie nézettsége pártízezres, bár nem sikerült annyira beégetni a köztudatba (pedig volt egy következő száma is), mégis sikeresnek volt tekinthető, mert akkoriban igencsak terjedésnek indult.

 

Szintén 2006-os, és soha sem fogjuk megtudni, mekkora szerepe volt szép magyar anyanyelvünk elzüllésében: ő Cuki, a rózsaszín édibédi tatabányai diáklány, aki low-cost módon mondta el, hogy ő mennyire édes. Esetében is az úgynevezett Rebecca Black-effektus érvényesülhetett, annyira szar volt, hogy az már jó. Férfiak is megnézték. Sokszor. Még akkor is, ha a "szeretnek is a nagyok" résznél lelkiismeret-furdalásuk volt a pedofíliagyanú miatt.

 

Az persze elsőre nyilvánvaló volt, hogy muszáj valamit reklámoznia, csak később derült ki, hogy egy tatabányai webrádió "áll mögötte". Bár régi történet, de simán félmillió felett jár a klip nézettsége (összesítve), ehhez jönnek még a különféle szereplésekről készült videók.

 

 Természetesen nem feledkezhetünk meg Johnny Goldról sem, pár hónappal ezelőtti feltűnésekor voltak olyanok, akik azt gondolták, Johnny Walkert vagy valamilyen angol nyelvtanfolyamot reklámoz, de nem. Johnny magát reklámozta, beindult ugyanis azóta a websorozat, ami róla szól - ügyes húzás, összesítve több mint 300 ezren látták már a klipjét, csak a YouTube-on. 

 

 

 

A zenés-vírusos vonalat magasabb szintre emelte 2009-ben a Telenor, amikor az új irodaházba költözéssel a vállalat értékeit kommunikálták. A többszörös díjnyertes kampányban az LWp Myspace-oldalt, Wikipedia-oldalt és egy rakás videót készített a képzeletbeli producerről, Ian Coxról - természetesen klip is született.

 

 

Kihagytunk volna valamit? Kommentekbe várjuk mindazon klipeket, amik reklámoztak/reklámoznak valamit. Fluor Tomi nem ér, mert őt csak szponzorálják :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr692985725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N.Zoli 2011.06.15. 23:40:47

Nekem a Kalinkasrol nem a Belga jut egybol eszembe, hanem a Flight of the Conchords-Too Many Dicks on the Dance Floor-ja. Tudtommal evvel semmit nem reklamoznak, de a szovegben elhangzik a Bacardi
www.youtube.com/watch?v=9Wl_uQOABxg

Nevem Earl 2011.06.16. 09:06:34

Vasárnap a ZP-ben az Open Stage elnyomta a Kalinka-nótát vagy háromszor, voltak kalinkás lányok is világító neonmellénykében. :) Amúgy ezek elemi szinten idióták. Arankaaaaa, szeretlek!!! :D

Aarche 2011.06.16. 17:16:29

Amúgy az Open Stage film a ReVISION (www.revision.co.hu) munkája.
süti beállítások módosítása