24 óra alatt világsztár

Új taggal bővült az internetes celebek tábora, akit egy furcsa véletlen folytán máris emberek milliói imádnak.  Hírportálok, tévécsatornák és blogok ezrei beszélnek róla. A Youtube-on 12 millióan látták a videóit. A Google 2,8 millió találatot ad a nevére. Zenéje csupán 2 nap leforgása alatt feljutott az iTunes Store r’n’b toplistájának 3. helyére. Pólókat készítenek a képével, újraéneklik és remixelik a produkcióját, csengőhangot adnak ki a zenéjéből. Saját Wikipedia, Facebook és Twitter oldala van. És még hosszasan sorolhatnánk…
 
Nem, nem egy újabb popcsillagról, vagy tehetségkutatón elindult versenyzőről van szó, hanem egy átlagos fickóról, akinek meg akarták erőszakolni a nővérét. Ő Antoine Dodson, egy 24 éves srác, aki maga sem érti miért, de óriási világsztár lett. A következőkben leírjuk naggyá válásának legfontosabb mozzanatait, amely minden vírusmarketinggel foglalkozó ember számára érdekes lehet.
 
 
A riport
 
Minden egy sajnálatos esettel kezdődött, amikor is az alabamai Huntsville-ben egy férfi megpróbálta megerőszakolni Antoine nővérét. A perverz fickó bemászott az ablakon, majd bebújt a mit sem sejtő nő ágyába, aki szerencsére időben észbe kapott és segítségért kiáltott. A másik szobában lévő Antoine ekkor berohant testvéréhez és sikerült elkergetnie a támadót. A helyszínre kiérkező tévéstábnak Antoine egy "sajátos" riportot adott, amiben túlintonált néhány mondatot – éneklősre fogva a figurát –, ezzel is feladva egy olyan magas labdát, amit csak idő kérdése volt, hogy valaki lecsapjon.

 

A Gregory Testvérek
 
Nem kellet egy óra sem, máris világot láttak a nyilatkozatból készült paródiák és remixek, melyek közül az egyik – színvonalából adódóan – messze kiemelkedett a többi közül. A videót a Gregory Brothers készítette, akik korábban arról váltak ismertté, hogy különböző híradásokat zenésítettek meg auto-tune technikával.
 
Az r’n’b nótává varázsolt nyilatkozat pedig terjedni kezdett, nem is akárhogyan. A Gregory Tesvérek tettek róla, hogy Antoine Dodson kultusszá váljon. A remix végén ugyanis felajánlották a nézőknek – kihasználva a Youtube interaktív választási lehetőségét –, hogy saját feldolgozást (cover) készítsenek a zenéből.

 

A feldolgozások
 
És az emberek ráharaptak, több száz feldolgozás készült pár óra leforgása alatt. Zongorán, akusztikus gitáron, de tsugaru shamisen-en is eljátszották a dalt – több ezres letöltéseket produkálva pillanatok alatt. És az a meglepő, hogy vannak közöttük igen tehetséges zenészek is.

 

Antoine reakciója
 
Mindössze 48 óra leforgása alatt több ember látta Antoine-t, mint ahányan a vébés Nike reklámfilmet 1 hét alatt. Az újdonsült sztár pedig meglepően jól fogadta a hirtelen jött népszerűséget, hálás volt annak a sok százezer embernek, akik pozitív kommenteket írtak a videók alá. És ha már itt tartunk. Meglepő, de óriási arányban voltak pozitív visszajelzések az internetes mémmel kapcsolatban – ami elég szokatlan, figyelembe véve, hogy nemi erőszak kísérletéből indult az egész.

 

Antoine nem haragszik senkire, sőt, élvezi a sztárságot. Létrehozott egy Twitter profilt és egy Facebook rajongói oldalt, ahol már több tízezren követik őt. Naponta ír új postokat és tweet-eket, érdeklődik a rajongók felől és közben végig nagyon pozitív. Akár egy profi közösségi médiás.
 
A biznisz
 
Balgaság lett volna egy ekkora vírust nem meglovagolni. Tudta ezt Antoine is, aki elkezdte árulni a saját pólóit. A Gregory Brothers tagjai is láttak még fantáziát a dologban, ezért kihoztak egy 4 perces, extrákkal teli videóklipet, amit felraktak az iTunes Store-ba, illetve csengőhangként egy külön microsite-ra. Az új klip 3. lett az iTunes Store r’n’b toplistáján (maga mögé utasítva világhírű popsztrárokat) és a csengőhangokat is ezrek töltötték.

 

Vége (?)
 
Úgy tűnik, hogy lassan kialszik a futótűz és minden visszatér a megszokott kerékvágásba. Vagy mégsem? Vannak olyan pletykák a Twitteren, melyek szerint egy amerikai lemezkiadó szerződést akar ajánlani az "ifjú tehetségnek". Nem lennénk meglepve, ha ez így lenne, hiszen sok emberek örökre szívébe zárta a Huntsville-i hőst, akiben még rengeteg lehetőség lakozhat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr842685277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása