Élményhajsza − Fókát ölnek PETA reklámban

A PETA mindig is nagy híve volt a radikális eszközök és a sokkterápiának. Különösen igaz ez a kommunikációjára, melyet mi sem bizony jobban, mint a legújabb reklámfilmje, amiben kanadai fókák lemészárlását mutatják be teljes naturalisztikussággal.
 
A film az észak-amerikai ország hírnevét akarja sárba tiporni, mivel a kormány nem vet véget ezeknek a kegyetlen és brutális gyilkosságoknak. „Explore elsewhere”, azaz „Fedezz fel máshol” − buzdít a neten útnak indított videó, amiben a nemzeti himnuszt is felhasználták. A sokkoló montázs így nem burkoltan a turistákat szólítja meg, akiknek hiánya elég nagy érvágás lenne a kanadai turizmusnak. A filmet látva kicsit nekünk is megcsappant a bizalmunk az országgal szemben és nem valószínű, hogy egyhamar feledni tudjuk majd a jeleneteket.
 
Persze pont ez volt a célja az állatvédő szervezetnek, amit sokan azzal bírálnak, hogy egyoldalúan mutatja be a helyzetet. Hiszen a kanadai halászati minisztérium és a helyiek szerint a vadászat emberséges és fenntartható, valamint többletbevételt jelent az elszigetelt, halászattal foglalkozó közösségek számára, akik egy évben akár 300 ezer állatot is leölhetnek a keleti partvidéki vadászat során. A fókabőr iránt elsősorban a norvég, az orosz és a kínai divatiparban van hatalmas kereslet, az állatok zsírjából pedig olajt készítenek. A Kanadában gyártott, fókákból készült termékek 30 százaléka kerül az európai piacokra.

Habár a fókák lelövése vagy agyonverése véres munka, a helyi hatóságok − mint mondják − azon vannak, hogy az állatokat gyorsan megöljék és ne szenvedjenek szükségtelenül. A minisztérium több mint 6,4 milliósra becsüli a teljes fókapopulációt. A vadászoknak tilos leölniük azokat a kölyök állatokat, melyek még nem vedlették le puha, fehér bundájukat .
 
Mindezen érvek ellenére a PETA mégiscsak a képi eszközökkel próbálja megfogni és felhergelni a világ népeit (például azzal, hogy a film elején pont egy ilyen fehérbundás fókát mutatnak), amit mi sem fog jobban bizonyítani, mint a Youtube-os videó alatt lévő kommentek armadája.
 
Figyelem! A videó megtekintése csak erős idegzetűeknek ajánlott! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr512685260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása