Tűzijáték, árvíz, Facebook-forradalom

Néhány évvel ezelőtt a civil mozgalmak javarészt utcai tüntetéseket, petíciók aláírását, vagy csoportos akciókat jelentettek. Ha az emberek véleményt akartak formálni valamiről, csak hosszas szervezkedés, utánajárás és koordináció mellett tehették meg, kint az utcán. Aztán jött az internet, ahol minden könnyebbé, gyorsabbá vált – ám sokszor még így is nehéz volt az ügy mellé állni: bonyolult volt aláírni a petíciót, az emberek nem küldték tovább az ismerőseiknek, nem jutott el a megfelelő személyekhez, nem érdekelte a döntéshozókat, és még sorolhatnánk.
 
De mindez most megváltozni látszik. Egy új médiumnak köszönhetően már olyanok is kinyilvánítják a véleményüket, akik eddig nem akarták, vagy egyszerűen nem tudták. Hiszen ez az új médium erősebb, hatékonyabb és sokkal több mint a régi internet. Százszor gyorsabban terjed rajta a hír, ráadásul ismerőseink ajánlásával. Úgy hívják, hogy Facebook. Igen, a Facebook mindenhonnan ömlik ránk, az életünk része lett, ezt kár tagadni. Ha akarnánk, sem tudnánk figyelmen kívül hagyni, mert mostanában ott van mindenhol: az írott sajtóban, a tévében, a reklámokban, a boltokban, a baráti beszélgetésben és tulajdonképpen  bárhol máshol.
 
Vajon jó ez? Akadnak pro és kontra érvek, melyekre most nem térnénk ki, megírtuk/megírták már ezerszer. Egy dolog viszont biztos: óriási jelentősége van a nép akaratának kinyilvánításában, amely – bármilyen furcsán is hangzik – ma már egy „like” gombbal kifejezhető. Amit régen régen transzparensekkel és különféle indulókkal  akartak elérni, azt manapság már egy gomb megnyomásával is könnyűszerrel megtehetik. És ami a legjobb, hogy működik...
 
Működik, mert itt van ez a csoport, amely azt javasolta, hogy az augusztus 20-i tűzijátékra szánt közpénzt fordítsák az árvíz miatt bajba jutottak megsegítésére. Mindenki hallott róla, tele volt vele a sajtó. Idáig 241 ezer ember csatlakozott hozzájuk, ám a számuk szinte másodpercenként növekszik (átlagosan kb. 5-el). Hogy mit jelent ez? Azt, hogy már nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. A döntéshozók nagy része is fent van Facebook-on, így a szemük láttára duzzadt hatalmassá a néptömeg.  Ezeknek az embereknek egy nagy része  már tisztában van a közösségi média erejével.  Így eshetett meg, hogy Békéscsaba, Győr, Fehérgyarmat, Mátészalka, Miskolc és Pécs is lemondta az ünnepi tűzijátékot, Budapest pedig – a tegnapi döntés után – egy jóval szerényebbet rendez meg.
 
Ezt írta a Népszabadság Online: "Nagy Anna a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján emlékeztetett, egy civil kezdeményezés keretében merült fel annak gondolata, hogy az augusztus 20-i tűzijáték költségeit az árvízkárosultak javára fordítsa a kormány. [...] Mint mondta, a kormány egy különleges nemzeti ünnepet akar szervezni, amelynek legfőbb üzenete nemcsak a közös ünnepé lesz, hanem az is, hogy "ez egy olyan lehetőség, amelyben még inkább megmutathatja az egész ország, hogyan lehet összefogni az árvízkárosultak érdekében."
 
Ennek tükrében kijelenthetjük, hogy még ha nem is érte el teljesen a célját, meglett az eredménye egy olyan nemes kezdeményezésnek, amit csupán pár ember indított el, alig másfél hete.  És a legszebb az egészben, hogy „a neten szokatlan egyetértésben kommentelnek az emberek” – világít rá a HVG.hu. Rég láthattunk már ilyen nagy összefogást. Bár vannak olyanok is, akik ellen-csoportot indítottak és a tűzijáték megszervezését támogatják. Ők jelenleg körülbelül ezren lehetnek, de természetesen bárki csatlakozhat hozzájuk. Megvan hozzá a  lehetőségük, és ez nagyon fontos.
 
Lehet, hogy apáink és nagyapáink csak mosolyognak rajtunk, de azt ők sem vitathatják, hogy új kor küszöbén áll a magyar internetes társadalom. Kezünkben a lehetőség, hogy gyorsan, egyszerűen, békésen és arcunkat vállalva vonuljunk fel a kibertérre, hogy zászlók helyett profilunképünket lengessük a jó cél érdekében. És, hogy mindez hová fog vezetni? Nem tudhatjuk biztosan, de mindenképp érdekes lesz figyelni… Viva La Facebook!

A bejegyzés trackback címe:

https://adrenalin.blog.hu/api/trackback/id/tr482685248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása